Chlamydie jsou zákeřným nepřítelem. Patří k nejzrádnějším pohlavním nemocem

 Zdraví 
02. června 2020 11:37 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chlamydie jsou zákeřným nepřítelem Depositphotos
Jednou z nejzrádnějších a nejméně podchycených onemocnění jsou chlamydie. Bohužel se objevuje stále častěji. Zpočátku jsou chlamydie velmi nenápadné, až po pár týdnech ukážou svou pravou tvář.

Infekce, kterou vyvolávají chlamydie, se stala v posledních dvaceti letech nejrozšířenější sexuální přenosnou chorobou osob ve věku od dvaceti do čtyřiceti let. Jejich zákeřnost se projevuje právě tím, že žijí v těle hostitele a vůbec navenek neprojevují svoji přítomnost. V každém případě potřebují bakterie ke svému šíření vlhké prostředí. V tom je i hlavní nebezpečí chlamydie. Aniž by si to uvědomovali, fungují mnozí lidé jako přenašeči, přestože jim samotným chlamydie nepůsobí žádné potíže. Nakazit se chlamydiemi je velký průšvih. Stává se tak při nechráněném sexu s nakaženým partnerem, ba dokonce i při přímém kontaktu s kontaminovaným povlečením nebo ručníkem.

Příznaky

  • bolest při močení
  • bolest při pohlavním styku
  • bolest při stolici
  • bolest v podbříšku
  • bolest varlat
  • svědění močové trubice
  • svědění pochvy

Chlamydie parazitují na buňkách, žijí uvnitř buněk a po rozmnožení napadají další buňky. V populaci je dost vysoký výskyt chlamydiových infekcí. Plicní chlamydie se přenášejí kapénkovou infekcí a Chlamydia trachomatis různými způsoby při pohlavním styku. Nakažení jinou cestou je velmi vzácné.

Chlamydia pneumonie pak napadá dýchací cesty. Šíří se vzduchem stejně jako chřipka pomocí kapénkové infekce a způsobuje vážné nemoci plic, mimo jiné dusící kašel. Obvykle napadá dýchací cesty. Projevuje se jako těžší chřipka. Doprovází ji silný suchý kašel, bolest v krku, chrapot a horečka. Dokáže vyvolat nejrůznější potíže. Počínaje infekcemi horních cest dýchacích přes záněty plic, bronchitidy a katary až po astma. Rovněž se vyskytuje také ve formě, která způsobuje záněty spojivek a může vést až k oslepnutí. Nevyhýbá se přitom ani dětem. Jak se poprat s klasickým zápalem plic jsme psali zde.

I když nákaza chlamydiemi může začít jako respirační infekce, může být nemoc dále roznesena do dalších částí těla a napadnout mnoho dalších tkání včetně nervové, mozku, svalů, výstelky krevních cév a dokonce vaše imunitní buňky.

Chlamydie v těhotenství

Přenos nákazy je možný i z matky na dítě během těhotenství. Pokud se infekce během těhotenství odhalí včas, nezpůsobuje téměř žádné problémy. Gynekolog vám nasadí vhodnou léčbu, která neuškodí ani plodu. Neléčená chlamydiová infekce může u žen způsobit zánět orgánů malé pánve, cysty na vaječnících, předčasný porod, nákazu plodu během těhotenství a přenos zánětu na oči či plíce plodu. Obvykle těhotenství končí spontánním potratem nebo předčasným porodem. Pokud se bakterie nacházejí během porodu v děloze, nemoc se pak přenese i na miminko. Může mu způsobit zánět spojivek, nosohltanu, průdušek nebo střev. Hned po narození, proto musí miminko podstoupit léčbu. Pokud nedojde k účinné léčbě, tak je zde pravděpodobnost vzniku neplodnosti, a to i u mužů, a mimoděložního těhotenství.

Chlamydie vyvolávají při neléčení další choroby

  • pohlavní nemoci
  • plicní onemocnění
  • zánět močové trubice
  • zánět konečníku
  • zánět děložního čípku, pochvy, dělohy a vaječníků

Léčba

Jestliže vám lékař diagnostikoval přítomnost bakterie, musíte se podrobit sedmi až desetidenní léčbě. Lékař vám předepíše antibiotika, která musí brát i všichni sexuální partneři, i když se u nich ještě neprojevily symptomy. Jinak by mohl zůstat nadále přenašečem a vaše léčba by se musela stále opakovat. Inkubační doba je totiž 1 až 3 týdny. Během onemocnění je nutná úplná absence pohlavního styku. Vždy dbejte pokynů lékaře.

Prevence

Nejlepší prevencí proti tomuto nebezpečnému onemocnění je nejen použití kondomu při pohlavním styku, ale zejména vyhýbání se náhodným sexuálním partnerům a nechráněnému sexu a dodržování zásad intimní hygieny. Už při minimálním podezření na infekci je pak zapotřebí vyhledat lékaře, ženy gynekologa, muži urologa. Léčbu byste v žádném případě neměli podceňovat, jelikož chronické opakování infekce vede k mnoha zdravotním komplikacím.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve