Za zápalem plic stojí viry, bakterie i plísně. Poznejte jeho první příznaky včas

 Zdraví 
12. dubna 2020 10:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zápal plic není radno podceňovat Depositphotos
Pokud máte dojem, že zápal plic vás postihne jen tehdy, když nezaléčíte chřipku nebo nachlazení, jste na omylu. Mohou jej způsobit nejen viry, ale také bakterie, plísně, vdechnuté chemikálie nebo i žaludeční kyselina, kterou nedopatřením vdechnete do plic při zvracení.

Původcem zápalu plic neboli pneumonie může být vše, co ohrožuje citlivou sliznici plic, která zrovna neoplývá silnou obranyschopností. Šíří se infekčně, ale každý z nás si tuto nemoc může přivodit i sám, a to nedůsledností nebo nedopatřením. Zápal plic způsobený bakterií se léčí antibiotiky a v případě neléčení může vést až k úmrtí. U virového zápalu plic jsou naopak antibiotika neúčinná a většině nemocných prospěje klid na lůžku a domácí péče.

Nejčastěji je na vině bakterie

Pneumonie je nejčastěji způsobena bakteriální infekcí, kde hlavními viníky bývají obvykle Sterptococcus pneumoniae (streptokoky), Haemophilus influenzae (hemofily), Moraxella catarrhalis (moraxelly), Klebsiella pneumoniae (klebsielly). Méně častěji zápal plic způsobují chlamydie, mykoplazmata a legionelly. Záněty s těmito původci vznikají při oslabení organismu, kdy se bakterie zvládají šířit i do nejskrytějších částí plicní tkáně a dokáží způsobit invazivní akutní i chronický a vleklý zápal plic.

Až čtvrtina diagnostikovaných pneumonií je způsobena virovým původcem. Nejčastěji jsou to adenoviry, rhinoviry, koronaviry, virus influenzy i parainfluenzy, ale i známý virus Herpes simplex.

Paraziti, plísně i alergie

Nejméně často za vznik zápalu plic mohou paraziti a plísně. U obou takto způsobených zápalů dvojnásob platí, že se organismus nezvládá bránit napadení při snížené imunitě. Tato onemocnění jsou většinou spojena s častým cestováním, s nižšími existenčními podmínkami nemocného, znečištěným životním prostředím a další zdravotní komplikací, která zápalu plic předcházela.

Mezi neinfekční pneumonie patří ty, které jsou primárně způsobeny vnějším faktorem. Ať už jde o alergeny, které dráždí sliznici a sekundárně podporují vznik zánětu, chemikálie, vysokou expozici cigaretovému kouři či znečištěným prostředím.

Příznaky zápalu plic

Existují dvě skupiny projevů, podle kterých poznáte zápal plic. Jedná se o příznaky běžné a občasné.

Běžné příznaky:

  • třes, zimnice a horečka až 41 °C
  • bolest na prsou
  • zelenavý hlen
  • dušnost

Občasné příznaky:

  • pocení
  • zrychlený tep a dech
  • namodralé rty a nehty
  • blouznění
  • průjem
  • bolesti hlavy a svalů
  • nechutenství, zvracení nebo bolest břicha

Typický zápal plic poznáte podle neustupující horečky, vlhkého kašle, při kterém vykašláváte hnisavý sekret. Při vážném průběhu zápalu slyšíte při běžném dýchání nemocného i sípání a pískot. Pro vážné formy je běžná dušnost a zrychlené dýchání, kdy nemocného zmáhají i běžné každodenní činnosti a trápí jej bolest a tlak na hrudi.

U atypických forem pneumonie je běžná spíše zvýšená teplota a neustávající, hřmotný a suchý kašel. U poslechového vyšetření plic si často lékař není diagnózou jistý kvůli chybějícím charakteristickým abnormálním zvukům při hodnocení obou laloků plic. Ale přitom se u RTG vyšetření pneumonie projeví jako rozsáhlý nález zánětu v celém objemu plic. 

Prevence zápalu plic není složitá

Prevence zápalu plic se skrývá v jednoduchosti. V dobré fyzické kondici, zdravém stravování, psychické vyrovnanosti a pravidelné kompenzaci stresu a v neposlední řadě v dostatku spánku. Pokud je někdo fyzicky či psychicky oslabený, měl by dbát na dostatečný odpočinek, teplé oblékání v chladných měsících i na zbytečné nevystavování se velkým koncentracím lidí. 

Do prevence dále spadá správná hygiena domácnosti, ale i ústní dutiny. Pokud totiž napadne bakterie dásně, které jsou zanícené, je pro ně velmi jednoduché se dále šířit do krve, a tedy i do tkání a orgánů.

Léčba trvá asi měsíc

Zápal plic se léčí antibiotiky a v 90 % je léčba účinná. U zbylých 10 % je důležité zachytit původce nemoci a případně nasadit antivirotika (virový zápal plic) nebo antimykotika (pneumonie způsobená plísní či houbami). U neinfekčních zánětů plic jsou podávány kortikoidy. Zápal plic se léčí od 10 do 21 dní, k úplnému uzdravení dochází za přibližně jeden měsíc. U komplikovaného průběhu zápalu plic ale může léčba trvat více než 2 měsíce.

V případě, kdy se léčíte se zápalem plic doma, je třeba dodržovat kromě indikace lékaře i správnou hygienu, klid na lůžku a dostatečný pitný režim. Stravujte se tak, jak vám velí váš stav – dostatečně pestře a zdravě, aby tělo získalo v době boje s nemocí dostatek vitaminů a minerálů. Pitný režim doplňte o minerální vody a bylinné čaje, které zmírní podráždění v dýchacích cestách. Vhodné jsou čaje z lípy, divizny, jitrocele,  proskurníku, slézu a podbělu. Pro snadné vykašlávání a lepší průchodnost dýchacích cest zvlhčujte vzduch a podložte si hlavu větším polštářem. Vyhněte se velkým obloukem cigaretám a alkoholu.

Priessnitzovy zábaly

Pro uvolnění tlaku a bolesti na hrudi nebo snížení horečky je vhodné provádět studené a mokré (nejlépe při 22 °C) zábaly hrudníku. Důsledně dodržte postup s 2 vrstvami, kdy je první na těle mokrá a na ní suchá a silou ji přesahuje až dvojnásobně. Ta má být z froté či vlněného materiálu. Pro maximální účinek můžete použít mezi tyto 2 vrstvy igelit.

Je důležité, aby vrstvy doléhaly těsně na tělo a nikde nevznikaly bubliny, které by zahřátí mokré vrstvy znemožnily. Po zahřátí první mokré vrstvy se v organismu rozšiřují cévy a usnadňuje se tak průtok krve v bolestivém a zaníceném místě. Většinou se aplikuje Priessnitzův zábal na 45 minut až hodinu. Pokud chcete srazit i teplotu – opakujte zábaly 1 až 4krát v krátkých intervalech. Při posledním intervalu nemocného opláchněte studenou vodou a vysušte do sucha. Poté změřte teplotu a v případě nutnosti cyklus opakujte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47