Být single v mnohých ohledech převyšuje dlouhodobé vztahy

 Vztahy 
12. dubna 2020 08:19 / Eva Vogelová
  9
📷
5 fotografií v galerii
Být single má své výhody  Depositphotos
V dnešní době jsme ze všech stran bombardováni tím, že mít vztah je základem úspěšného života. Valentýn, 1. máj, celosvětový den lásky a líbání. Zkrátka miluj partnera, zasaď strom a vychovej potomka. Jenže podle vědců to není tak úplně pravda. Být single v mnohých ohledech převyšuje dlouhodobé vztahy.

Život bez partnera se na první pohled zdá jako smutný a bolestný. A také to tak být může, dokud si však člověk neuvědomí, co mu single život může přinést. Volnost totiž nemá hranic, ale život ve dvou už ano. Každý je jiný, proto nelze nikdy dokonale skloubit zájmy dvou lidí. Jedinec bez partnera není ničím vázaný. A proto má větší šanci na objevení sebe sama. To potvrzují i různé vědecké výzkumy.

Vztah s partnerem je omezující

Nejdůležitější vztah pro každého člověka je ten, který vede sám se sebou. Klinická psycholožka Roxy Zarrabi tvrdí, že v samotě vzniká prostor pro vymezení charakteristiky vlastního já. Například co doopravdy máte a nemáte rádi, jaké zájmy patří výhradně vaší osobě.

Vztah s partnerem dokáže takové věci zastínit a třeba i potlačit. Například vás to táhne do tajuplných exotických zemí, ale drahá polovička nerada cestuje. Tím pádem musí přijít kompromis a omezení vás samotných.

Rozvíjet přátelství potřebují všichni

Další položkou na seznamu bonusů single života je čas na vytváření přátelských vztahů. Většina lidí věnuje partnerovi veškerý svůj volný čas a přátele odsune na vedlejší kolej. Psycholožka zaměřující se na vztahy dodává, že člověk potřebuje mít silná přátelství, ať už je single nebo zadaný. Jedinec, který je single, bude mít mnohem více prostoru pro udržení přátelství a navázání nových.

S jedním kamarádem pak můžete právě cestovat, s druhým zase zajít na uměleckou výstavu. Nejenom, že tím podpoříte vlastní zájmy, ale zároveň budete mít v životě více kontaktů, které vám dokáží v mnohém pomoci.

Někteří lidé bez partnera si užívají více sexu

Se zvýšenou aktivitou rozprostřenou mezi více lidí přichází i lepší zdravotní kondice. Ze studie z roku 2017, které se zúčastnilo přes 13 000 lidí, vyšlo najevo, že nejlépe na tom jsou nezadané a bezdětné ženy. Mají lepší BMI a menší riziko onemocnění způsobených alkoholem a cigaretami. Podle vědců patří mezi nejšťastnější ženy ty, které jsou svobodné a bezdětné.

Single život však přináší výhody i mužům. Daří se jim lépe především v rámci kardiovaskulárních nemocí. Se zdravím se pojí i míra sexu. Podle výzkumu, který sledoval v letech 1989 až 2014 chování 26 000 jedinců, vyšlo najevo, že lidé bez partnerů si užívají sexu více než lidé v manželském svazku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008