Během koronavirové pandemie ohrožují naše děti více internetoví sexuální predároři

 Děti 
11. dubna 2020 11:26 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Děti na sociálních sítích tráví hodně času Depositphotos
Dětem v době pandemie koronaviru a s ní souvisejících restriktivních opatření hrozí zvýšené riziko zneužití ze strany internetových sexuálních predátorů. Shodně o tom informovala už celá řada vládních i nevládních institucí. Děti jsou kvůli sociální izolaci zranitelnější, rodiče by tudíž v prevenci tohoto rizika měli být ještě důslednější.

Kvůli pandemii nového koronaviru došlo k celostátnímu uzavření škol. Většina dětí a mladých lidí nyní tráví svůj volný čas doma v izolaci. Experti předpokládají, že nucený pobyt doma zvýší čas, který děti tráví na internetu, navíc často bez dozoru rodičů. Několik národních i nadnárodních agentur nyní přišlo s vážným varováním: na děti trávící během pandemie více času online se chystají ve zvýšené míře zacílit sexuální predátoři.

Sociální izolace činí z dětí snazší cíl

Nárůst aktivity sexuálních predátorů na internetu už ohlásila řada odborníků. Podle nich se v posledních dnech a týdnech výrazně zvedla aktivita sexuálních predátorů na fórech, kde se tito lidé scházejí a probírají své možnosti a plány.

Ze sledovaných diskuzí vyplynulo, že se sexuální predátoři budou snažit těžit z delšího pobytu dětí v online prostředí i jejich současné sociální izolace, která z nich může učinit snazší cíl.

„Rodiče by se nyní ještě více než kdy dřív měli zajímat o to, s kým se jejich děti v online prostoru setkávají. Děti, které teď nemohou trávit čas se svými kamarády a vrstevníky, se mohou cítit osaměle a být otevřenější novým kontaktům například na sociálních sítích, kam sexuální predátoři tradičně cílí. U nás sice aktuálně můžeme těžit z faktu, že povědomí o sexuálních predátorech mezi veřejnosti značně rozšířil nedávný a hojně diskutovaný dokument V síti, ale bezpečno na internetu rozhodně není. Věřím, že rodiče toto značné riziko nepodcení,“ říká Adam Durčák, který se mimo jiné zabývá zdravou sexualitou.

„Základem je samozřejmě informovat děti o tomto nebezpečí, poučit je, jak se mají zachovat, pokud jim někdo na internetu bude činit sexuálně motivované nabídky, ale také vytvářet doma atmosféru jistoty, že se děti kdykoliv mohou svým rodičům svěřit i s intimnějšími záležitostmi,“ dodává Durčák.

Rodiče by toto riziko rozhodně podceňovat neměli. Přestože už vláda začala přísná omezení trochu uvolňovat, je jasné, že děti se do škol nevrátí minimálně do poloviny května, a to je ještě dlouhá doba. Dále čtěte: Nerozčilujte se na malé děti, když zdržují. Do tří let nechápou čas.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve