Často opomíjený hořčík pomáhá mozku i svalům. Těhotné ženy či diabetici by měli mít zvýšený příjem
Často opomíjený hořčík je čtvrtým nejhojnějším minerálem našeho těla. Podílí se významným způsobem na procesech, které podporují zdraví našeho organismu. Nicméně i když se stravujete zdravě, nemusí to vždy znamenat, že máte dostatečný přísun hořčíku.
Hořčík je nepostradatelnou součástí každé buňky lidského těla. Podílí se na mnoha procesech včetně těch metabolických. Zodpovídá za svalové stahy nejen v srdečním svalu, ale i ve všech dalších svalech, a to nejen při sportovní zátěži. V těle dále zajišťuje výměnu informace z jedné nervové buňky na druhou.
Jaké účinky na zdraví má hořčík?
- Působí proti křečím.
- Snižuje únavu, vyčerpání a stres.
- Pomáhá lépe využívat kyslík při zátěži svalů.
- Přispívá ke správné funkci nervové a svalové soustavy.
- Má pozitivní vliv na činnost srdce.
- Je důležitý pro stavbu kostí, zubů a chrupavek.
- Zlepšuje myšlení a paměť.
- Reguluje krevní tlak a hladinu cholesterolu.
- Zlepšuje trávení.
- Působí proti zubním kazům.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku?
Nedostatek hořčíku se ze začátku projevuje únavou, křečemi a nervozitou, později se připojují i další symptomy, jako je porucha vidění, bolesti hlavy, deprese, zrychlení činnosti srdce, zvýšení tlaku nebo také zvýšení hladiny tuků v krvi. Lidé je mnohdy přehlíží, protože se jim nejeví jako jednoznačné signály v podobě konkrétních nemocí.
Ačkoliv se hořčík běžně nachází ve stravě, jeho vstřebatelnost je pouze třetinová, z tohoto důvodu je vhodné zaměřit se na potraviny a zdroje, které jsou na hořčík bohaté. Případně je možné jej substituovat doplňky stravy. Magnesium můžete doplňovat i tobolkami, které obsahují čistý hořčík, nebo v kombinaci hořčíku s vitaminem B6, který zrychluje jeho vstřebávání. Další možností jsou šumivé tablety. Jak na křeče v nohou v důsledku nedostatku hořčíku jsme psali zde.
V jakých potravinách se hořčík nachází?
- mák, mandle, ořechy (para, kešu, piniové, vlašské, lískové aj.)
- luštěniny (čočka, fazole, sója)
- droždí
- pohanka
- káva, čokoláda
- ryby, maso a vnitřnosti
- obiloviny (pšenice, oves, kukuřice, žito) a výrobky z nich
- zelenina (artyčoky, květák, kapusta, rajčata, okurky, špenát atd.)
- ovoce (banán, datle, jahody, maliny, sušené meruňky, ostružiny atd.)
- mléčné výrobky (jogurty, sýry, smetana, mléko)
Doporučená denní dávka je 375 mg.
Zvýšený příjem by měly mít těhotné a kojící ženy, lidé, kteří manuálně pracují, sportovci, alkoholici nebo diabetici.
Výzkumy ukázaly, že až polovina obyvatel Evropy a USA přijímá denně nižší než doporučenou dávku hořčíku.
Hořčík je minerál, jehož funkce je nezastupitelná v řadě metabolických reakcí probíhajících v našem těle. Mnoho lidí přijímá v potravě méně hořčíku, než je obecně doporučováno odborníky. Jeho snížené hodnoty se považují za jednu z mnoha příčin a teorií vzniku deprese.
Analýza prokazuje o 22 % vyšší riziko vzniku deprese u lidí nad 65 let věku, kteří mají nízké hladiny hořčíku v krvi.
Někteří experti se domnívají, že současná strava je chudá na hořčík, a to má podle nich přímou souvislost se vznikem depresí a dalších psychiatrických onemocnění.