Komu bude vaše dítě podobné a proč. Genetika dává odpovědi na mnoho otázek

 Děti 
06. dubna 2020 09:03 / Mirka Malá
  6
📷
3 fotografie v galerii
Za vším stojí složitá genetika Depositphotos
Genetika je mocná a dává odpovědi na mnoho otázek. Třeba i na tu, komu bude vaše dítě podobné. Ale pozor. Nic není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud jste totiž například oba modroocí, vaše dítě rozhodně modré oči mít nemusí.

Narodí se vám syn nebo dcera? A s kterým z rodičů bude sdílet podobu? To ovlivňuje otec. Žena totiž při početí předává chromozom X a pak už jen záleží, jaký chromozom dodá muž. Pokud to bude chromozom Y, narodí se syn, v opačném případě dcera.

A jaká je tedy pravděpodobnost, že to bude kluk nebo holka? Na to odpoví rodina otce. Vědci vyzkoumali, že je zde tendence mužů s bratry plodit syny a mužů se sestrami plodit dcery. Ale ani zde to neplatí jako pravidlo.

Genový mix

Komu se bude vaše dcera nebo syn podobat? Na to je velmi složitá odpověď. DNA dítě získává z vajíčka matky a ze spermie otce stejným dílem, ale existují ve verzi recesivní a dominantní.

Dítě je podobné pak tomu, jehož DNA je dominantní. Je to ale složité. Například v genech po matce dítě může dětit geny jejích rodičů, kde mohou být zase dominantní rysy jejího otce nebo matky. Tím vzniká mix genů, které ještě doplňují faktory jako třeba životní styl.

Co dítě určitě podědí

S jistotou lže říci, že dítě po svých rodičích podědí například výšku, barvu vlasů, tvar prstů atd.

Složitější je to s barvou očí. Geny, které mohou za hnědé oči jsou dominantnější než mutace způsobující zelené oči, recesivní geny mohou za oči modré. Kdo má hnědé oči, může v sobě nést i gen pro modré a zelené, který může přenášet na potomky. To znamená, že když se sejdou dva hnědoocí, může se jim úplně klidně narodit modrooké či zelenooké dítě.

Genetika je zkrátka velmi složitá, a jak vědci uvádějí, může se stát prakticky cokoliv. Takže pokud má otec pocit, že se jeho dítě nepodobá ani matce, ani jemu samotnému, rozhodně to nemusí znamenat, že je nutný test otcovství. Je zkrátka jen možné, že geny provedly svůj oblíbený mix a vaše dítě se například nakonec podobá otci jeho matky. Dále čtěte: Jak si poradit se záchvaty vzteku dětí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve