Zubní pasta pro děti. Koupit s fluorem nebo radši bez něj?

 Děti 
20. září 2017 09:04 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rodiče by měli své děti při čištění zubů kontrolovat nejméně do dvanácti let. Shutterstock
Při výběru zubní pasty pro děti je zcela zásadní množství fluoru, který pasta obsahuje. Vždy by mělo odpovídat věku dítěte a jeho aktuální potřebě tak, aby mu zajistilo dostatečnou mineralizaci zubů, ale přitom ho při případném spolykání pasty nijak nepoškodilo.

Fluor je důležitý prvek, který má velký význam v boji proti zubnímu kazu, a to nejen u dětí. Pravidelným čištěním zubů dvakrát denně vzroste jeho přítomnost ve slinách na několik hodin po čištění, což působí jako prevence a ochrana zubní skloviny. Od kdy je ale vhodný pro děti?

Speciální dětské pasty

Můžete si říkat, že speciální zubní pasty jsou jen dalším marketingovým tahem. Tentokrát však ne. Dělení zubních past podle věku dítěte má totiž opravdu své opodstatnění. Zubní pasty jednak dětem lépe chutnají a „nepálí“ je na jazyku, ale navíc se výrazně liší právě obsahem fluoru.

Čištění zubů malých dětí

Obzvlášť malé děti neumí pastu vyplivnout a tak jí většinu z kartáčku snědí. Proto jí dávejte při čištění zoubků na kartáček jen opravdu maličko, abyste tak dítěti zabránili spolykat větší množství. Platí to i v případě, že používáte zubní pastu bez fluoridů, protože fluor je jen jedna ze složek, kterou by děti neměly polykat. Dále jsou to různé emulgátory, pěnidla, sladidla a další látky, které do dětského jídelníčku nepatří.

S fluorem, nebo bez?

Malým dětem, které ještě neumí pastu vyplivnout, by se měly zuby čistit buď zcela bez pasty – jen kartáčkem, nebo speciální dětskou pastou či gelem bez fluoru. Nadbytek fluoru, který by se u dítěte právě spolykáním objevil, by měl negativní dopad na vývoj skloviny, která ještě není dostatečně mineralizovaná. Přebytek fluoru by pak dítěti způsobil přemineralizaci, v jejímž důsledku by se na zubech objevily nejprve bílé a poté i hnědé skvrny, kterých by se dítě do vypadání mléčných zubů nezbavilo.

Od kdy kupovat pastu s fluorem

Děti školou povinné by měly používat pasty již s fluorem, ovšem se sníženým množstvím. K předávkování by u nich mohlo dojít zrovna tak, ovšem skvrny ze stálých zubů už by nikdy nedostaly dolů. Sledujte obaly, které vám napoví, pro jakou věkovou kategorii je pasta vhodná. Jiné jsou pasty pro první zoubky, jiné pro předškolní děti, jiné pro školáky a jiné pro dospělé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008