Vyrobte si doma banánové chipsy

 Recepty 
17. září 2017 17:13 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sušené banány si uchovávají většinu živin a účinných látek. Shutterstock
Banánové chipsy jsou okamžitým zdrojem energie, obsahují přírodní cukry a vysoký obsah vlákniny. Banán obsahuje velké množství proteinů a zlepšuje náladu.

Banány obsahují velké množství draslíku, který reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, podporuje odvodňování. To se vám hodí, hlavně pokud patříte mezi ty, co si rádi a vydatně přisolují pokrmy. Sodík naopak vodu zadržuje, pokud ho máte v těle příliš, hrozí vám nadměrné zadržování vody, trpíte otoky, pocity těžkosti končetin, nadváhou, dokonce vám může i zvyšovat krevní tlak. Draslík takovou neplechu rychle napravuje, stimuluje vylučování vody z těla a působí jako prevence a lék výše zmíněných zdravotních potíží. Zároveň je také velice důležitý pro správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání.
Dalšími minerály, zastoupenými v tomto ovoci, jsou hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek, pro naše fyzické a mentální zdraví neméně důležité.

Ingredience na balení pro 1 osobu

2 banány
Šťávu z půlky citronu

Postup

Předehřejte troubu na 80-95ºC. Nízká teplota napomáhá sušení a nikoli pečení. Připravte si plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.

Oloupejte z banánu slupku. Pak banány nakrájejte na tenké plátky. Dávejte pozor, aby byly přibližně stejně silné, protože jen tak se propečou rovnoměrně.

Naskládejte plátky na plech. Měly by být v jedné vrstvě a navzájem se nedotýkat.

Pokapejte všechny plátky banánu čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.Banány díky tomu nebudou tolik tmavnout a navíc dostanou příjemně svěží aroma.

Vložte plech do trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a třičtvrtě. Po hodině lupínky zkontrolujte a zkuste, zda vám vyhovuje jejich konzistence. Pokud ne, pečte je dál.
Doba pečení závisí také na síle banánových plátků.

Vytáhněte z trouby. Odložte stranou a nechte chipsy vychladnout. Ihned po vytažení z trouby budou chipsy měkké a šťavnaté, ale na vzduchu ztvrdnou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47