S přicházejícím podzimem přichází i podzimní deprese

 Zdraví 
14. září 2017 20:57 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Podzimní deprese trápí čím dál více lidí. Shutterstock
Léto pomalu, ale jistě končí a přichází podzim - doba žloutnoucích listů, dozrávajícího ovoce, ale také nástupu do škol a návratů z dovolené do zaměstnání. Noci se prodlužují a sluníčko svítí méně. Některé z nás začíná trápit únava, smutek, ztráta energie a nechuť se pustit do něčeho nového.

Nespavost, úzkost a špatná nálada. Pokud na sobě delší dobu pozorujete tyto příznaky, může se jednat o podzimní depresi. Jak s ní bojovat, pokud nechcete chodit k lékaři či polykat prášky?

Léčba podzimní deprese světlem

Když nastanou tmavé dny a Vy se cítíte unavení, nebo Vás trápí nespavost a podráždění, obklopte se světlem. Terapie světlem je uznávaná, léčebná a preventivní metoda, která pomáhá až 8 z 10 pacientů, kteří trpí podzimní depresí. Zvýšená hladina světla způsobuje snížení spánkového hormonu, čímž se odbourává potřeba spánku během dne a Vy se nebudete cítit unaveně a ospale. Aby byla terapie během tmavých podzimních dní účinná, je třeba ji provádět každý den minimálně 30 minut. Díky biolampám, to už není žádný problém. A během užívání světla se můžete dívat na TV, či číst si svou oblíbenou knihu.
Léčbu světlem nebo i fototerapii postupně využívá stále více psychologických a psychiatrických zařízení nejen pro léčbu deprese, ale i při poruchách spánku či odvykací kůře. 

Pořádně se na to vyspěte 

Živnou půdou pro podzimní deprese často bývá „jen“ obrovská únava a vysílení organismu. Naslouchejte svému tělu a dostatek správného spánku. Smiřte se s tím, že dlouhé letní dny jsou pryč a vy potřebujete spát více hodin, než vám stačilo ještě před několika týdny. Choďte do postele pravidelně ve stejnou hodinu a stejně vstávejte. Z ložnice odneste elektroniku, nenechávejte zvonit budík v mobilu a nepoužívejte funkci snooze. Minimálně dvě hodiny před ulehnutím nejezte a nepijte kávu. Před spaním naopak pokoj dobře vyvětrejte. Uvidíte, že do týdne se budete cítit lépe.

Sportujte, hejbejte se, tancujte

Pohyb účinkuje proti depresi stejně účinně jako léky, ale má jednu obrovskou výhodu - žádné vedlejší účinky. Pravidelné cvičení nejen že zmírňuje projevy podzimní deprese, ale brání jim vrátit se. A při tom nemusí jít o žádný trénink podobající se přípravám na olympijské hry. Vezměte kamarádku, partnera nebo děti na procházku do parku nebo si jeďte na půl hodinku zaběhat nebo vytáhněte kolečkové brusle, či kolo.

Bylina jako antidepresivum

Nejznámějším bylinným antidepresivem je třezalka tečkovaná. Již v historických herbářích je uváděna jako lék na nespavost a nervozitu. Rostlina je snadno zaměnitelná s třezalkou skvrnitou, větší obsah účinných látek má ale třezalka tečkovaná. 

Třezalka je známa také tím, že při jejím používání se dostavují jen velmi malé vedlejší účinky a proto je také velice oblíbená. Bylina je snadno dostupná, ale neměla by se podávat současně s jinými léky. Rozhodně by ji neměly užívat těhotné ženy. Doporučovaná dávka třezalky je 900 mg dvakrát až třikrát denně.

Jezte vyváženě a vyhýbejte se většímu množství sacharidů

V zimním období může nedostatek slunečního záření zapříčinit úbytek serotoninu v organismu, který má velký vliv na změny nálad, deprese, agresivitu i sexualitu. Pokud jej v těle nemáme dostatečné množství, můžeme pociťovat zvýšenou chuť na sacharidové potraviny jako těstoviny, brambory či rýži. Nesmíme však zapomenout, že jejich nadměrnou konzumací lze velmi rychle přibrat na váze. Někteří jedinci s rozvinutou formou SAD jsou dokonce schopni v tomto období přibrat na váze až 20 kilogramů! Snažte se i v podzimních měsících pokračovat ve vyváženém jídelníčku, zařadit více bílkovin z masa a mléčných výrobků, listovou zeleninu a také potraviny s vysokým obsahem vlákniny a také antioxidantů jako tuříny, sladké brambory a dýně. Výbornou volbou jsou i fíky, jablka a hrušky. Nedílnou součástí vašeho jídelníčku by se měly stát též potraviny s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, jejichž konzumací lze až o polovinu snížit výskyt symptomů, jako jsou úzkosti, deprese, pocity smutku, sebevražedné myšlenky a snížený sexuální apetit. Dopřejte si proto každý den dostatek vlašských ořechů, lněných semínek a tučných ryb jako losos a tuňák, nebo lžičku rybího oleje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod