Máte sportovní nadání nebo náchylnost k duševní nemoci? Prozradí vám to tyto dva prsty

 Ostatní 
12. září 2017 10:35 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ruce o vás prozradí víc, než jste ochotni si připustit Shutterstock
Chcete vědět, jaké máte vlohy pro sport či zda nemáte sklony k duševní chorobě? Podívejte se pořádně na své ruce. Ty o vás prozradí více, než si myslíte.

Soustřeďte se při tom na váš prsteníček a ukazováček. Jak jsou dlouhé, když je porovnáváte? Vědci tvrdí, že by délka těchto dvou prstů mohla prozrazovat sklony k úzkosti a depresi, ale i sportovní nadání a dobrou schopnost orientovat se v prostoru.

Neurologové předpokládají, že by délka prstů mohla hrát klíčovou roli v posuzování ženských i mužských atletických schopností, ale i míry úzkostných pocitů. Oba prsty jsou totiž jakýmsi indikátorem množství testosteronu, kterému bylo dítě vystaveno v děloze před narozením, vysvětlil norský neurolog Carl Pintzka.

Lidé, kteří mají ukazovák kratší než prsteník, byli podle výzkumu vystaveni vyšším hladinám testosteronu během nitroděložního vývoje. Do vínku podle vědců dostali i predispozice k atletickým schopnostem, bohužel současně také sklony k poruše pozornosti spojené s hyperaktivitou (ADHD), Tourettovým syndromem (tedy vrozeným neuropsychiatrickým onemocněním charakterizovaným pohybovými a zvukovými tiky) a k autismu.

S nižšími hladinami testosteronu se pojí zvýšené riziko rozvoje deprese a úzkosti, které ohrožuje zejména ženy, na které během vývinu působilo méně testosteronu.


Doktor Pintzka zkoumal, zda mozky mužů a žen fungují jinak po hormonálním vlivu testosteronu. Zajímalo ho, jak pohlaví mění délku prstů a ovlivňuje funkce mozku. Vědci podle Geminiresearchnews.com zjistili, že vyšší hladiny testosteronu u žen obvykle korelují s lepší schopností řešit úkoly náročné na prostorové schopnosti. Zároveň je testosteron hormonem výkonnosti. Pokud bylo jeho působení na dítě během prenatálního vývinu výraznější, šance, že bude sportovně nadané, se zvyšuje. Ženy, které měly vyšší hladinu testosteronu před porodem, obvykle mají více testosteronu i během svého dospělého života .

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve