Tyto přírodní prostředky vám pomohou zbavit se chuti na cigaretu

 Ostatní 
25. dubna 2018 12:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbavení se závislosti na nikotinu trvá i řadu měsíců Shutterstock
Zbavit se závislosti na cigaretách je těžký úkol. Naštěstí existuje několik přírodních způsobů, které vám pomohou překonat velkou chuť na cigaretu.

Nikotin je vysoce návyková látka, která vyvolává touhu opět sáhnout po cigaretě. Čím více člověk kouří, tím silnější tato touha bývá. Když kuřák nedostane svou dávku nikotinu, pociťuje velké nepohodlí. Jde o typický projev závislosti. Fyzické příznaky obvykle odezní po asi týdnu, ale psychické mohou přetrvávat i déle. Přestat kouřit jen tak není jednoduché, ale můžete si pomoci řadou přírodních prostředků.

Stévie na jazyk

Jedna německá studie zjistila další úžasné účinky stévie. Kromě toho, že je to skvělé přírodní sladilo bez kalorií, také pomáhá potlačit chuť na cigaretu. Proto, pokud pocítíte touhu po cigaretě, dejte si pár kapek stévie přímo na jazyk. Touhu po cigaretě potlačí téměř okamžitě. A hlavně, po tomto zlepšováku určitě nepřiberete.

Kajenský pepř

O tomto koření je známo, že podporuje hubnutí. Ale to není zdaleka vše. Kajenský pepř je vynikající prostředek pomáhající potlačit touhu po cigaretě. Desenzibilizuje dýchací systém na tabák a chemická dráždidla, čímž tlumí bažení po cigaretě. Zajistěte, abyste užívali toto koření denně, přidejte několik špetek kajenského pepře do sklenice s vodou. 

Starověký ženšen

Další studie prokázaly, že ženšen je prevencí nikotinem vyvolaného uvolňování nervového přenašeče dopaminu. Dopamin je tou látkou, která dělá lidi šťastné po kouření cigarety a je součástí procesu vzniku závislosti. Stačí si přidat malou čajovou lžičku ženšenu třeba do snídaňové kaše nebo müsli.

Kyselý obličej

Tato metoda je sice trochu drastičtější, nicméně ověřena abstinujícími kuřáky. Těm v nejtěžších chvílích pomohlo, pokud se zakousli do měsíčku citronu. Má to i své nevýhody. Přílišné kousání do citronu vám zase může poškodit zubní sklovinu. Raději vyzkoušejte naředit citronové šťávy ve sklenici vlažné vody a dosladit vše medem. Udělejte si z této směsi ranní rituál, protože na vaše tělo to bude mít řadu pozitivních účinků. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Pijte třezalku

Třezalku tečkovanou řada lidí používá ke zmírnění deprese, ale dle některých výzkumů pomáhá lidem přestat s kouřením. Zkuste si udělat čaj a popíjet ho kdykoliv během dne a nebo si kupte kapsle s výtažkem z třezalky.

Dopujte se lobelkou

Hlavní účinnou látkou v lobelce nadmuté je lobelin. Ten má mít na organismus podobný účinek jako nikotin. Podle některých výzkumů může lobelin zvyšovat hladinu dopaminu v mozku podobně jako cigarety. Tak proč to nezkusit?

Přidejte hořčík

Hořčík snižuje závislost na nikotinu tím, že potlačuje receptory v mozku, které stimulují vylučování dopaminu. Tento minerál také snižuje efekt nikotinu na uvedené receptory a zlepšuje syntézu neurotransmiterů odpovědných za pocity relaxace. Jinými slovy, hořčík sníží požitek, který pociťujete z kouření.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve