Malý velký jarní zázrak. Co o něm určitě musíte vědět

 Zdraví 
24. dubna 2018 08:02 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ředkvička je nejen sympatická napohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá Pixabay
Červená ředkvička a chleba s máslem. Ředkvička v zeleninovém salátu nebo jen tak, právě vytažená ze zahrádky. Sbíhají se vám sliny? Pojďme se tedy podívat červené ředkvičce pod slupku!

Ředkvička je nejen sympatická napohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá. Přestože se jí v poslední době pokouší zastínit i její větší bílý bratr, přece jen na tyto malé červené, malinko pálivé kuličky nedáme dopustit. Potřebujete se zbavit škodlivin v těle. Zkuste černou ředkev.

Zaostřeno na červenou ředkvičku

Ředkvička je typická jarní zelenina. A přestože už bylo vyšlechtěno několik druhů, zaměříme se na tu nejznámější. Červenou. Rozhodně stojí za naši pozornost, protože i když je malá, je našemu tělu velmi užitečná. I tak drobná zelenina může skrývat velké poklady pro naše zdraví a my bychom ji měli rozhodně zařazovat do jídelníčku častěji, ať již syrovou či v tepelné úpravě.

Jak červená ředkvička pomáhá našemu tělu?

  • odvodňuje
  • pročišťuje
  • podporuje trávení a vyprazdňování
  • zlepšuje imunitu
  • pomáhá při hubnutí, neboť je nízkokalorická
  • používá se i při léčbě žlučníku, žaludku a dokonce průdušek (uvolňuje hleny při kašli)

Co červená ředkvička obsahuje?

  • vitamín B a C
  • draslík
  • vápník
  • hořčík
  • zinek
  • fosfor 

Co jste o červené ředkvičce (možná) nevěděli

Ředkev je jedna z nejstarších rostlin, které byly kdy vypěstovány. Na rozdíl od toho, ředkvička, jak ji známe dnes, je známá "jen" od 16. století.

Druhy a skladování

  • Existuje červená, bílá, ale dokonce i černá, fialová a zlatá ředkvička.
  • Konzumovat se dají i mladé listy ředkvičky, bohaté na železo.
  • Ředkvička je vhodná pouze k okamžité konzumaci, nelze ji dlouhodobě skladovat.
  • Jelikož jde o jeden z nejnáchylnějších druhů zeleniny na kontaminaci, sáhněte, pokud je to možné, raději po ředkvičce v biokvalitě nebo si ji vypěstujte na své zahrádce. Neomýváte ovoce ani zeleninu? Hrozí vám závažné zdravotní problémy.

Proti nespavosti

Šťáva z ředkvičky, smíšená s medem, je ideální pomocník v boji s nespavostí či migrénou. A protože duben je měsíc jater, nezapomeňte na blahodárný vliv ředkvičky právě na tento důležitý orgán. Ale pozor! Červené ředkvičky konzumujte s mírou, protože ve větším množství mohou dráždit trávicí systém.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda