Malý velký jarní zázrak. Co o něm určitě musíte vědět

 Zdraví 
24. dubna 2018 08:02 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ředkvička je nejen sympatická napohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá Pixabay
Červená ředkvička a chleba s máslem. Ředkvička v zeleninovém salátu nebo jen tak, právě vytažená ze zahrádky. Sbíhají se vám sliny? Pojďme se tedy podívat červené ředkvičce pod slupku!

Ředkvička je nejen sympatická napohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá. Přestože se jí v poslední době pokouší zastínit i její větší bílý bratr, přece jen na tyto malé červené, malinko pálivé kuličky nedáme dopustit. Potřebujete se zbavit škodlivin v těle. Zkuste černou ředkev.

Zaostřeno na červenou ředkvičku

Ředkvička je typická jarní zelenina. A přestože už bylo vyšlechtěno několik druhů, zaměříme se na tu nejznámější. Červenou. Rozhodně stojí za naši pozornost, protože i když je malá, je našemu tělu velmi užitečná. I tak drobná zelenina může skrývat velké poklady pro naše zdraví a my bychom ji měli rozhodně zařazovat do jídelníčku častěji, ať již syrovou či v tepelné úpravě.

Jak červená ředkvička pomáhá našemu tělu?

  • odvodňuje
  • pročišťuje
  • podporuje trávení a vyprazdňování
  • zlepšuje imunitu
  • pomáhá při hubnutí, neboť je nízkokalorická
  • používá se i při léčbě žlučníku, žaludku a dokonce průdušek (uvolňuje hleny při kašli)

Co červená ředkvička obsahuje?

  • vitamín B a C
  • draslík
  • vápník
  • hořčík
  • zinek
  • fosfor 

Co jste o červené ředkvičce (možná) nevěděli

Ředkev je jedna z nejstarších rostlin, které byly kdy vypěstovány. Na rozdíl od toho, ředkvička, jak ji známe dnes, je známá "jen" od 16. století.

Druhy a skladování

  • Existuje červená, bílá, ale dokonce i černá, fialová a zlatá ředkvička.
  • Konzumovat se dají i mladé listy ředkvičky, bohaté na železo.
  • Ředkvička je vhodná pouze k okamžité konzumaci, nelze ji dlouhodobě skladovat.
  • Jelikož jde o jeden z nejnáchylnějších druhů zeleniny na kontaminaci, sáhněte, pokud je to možné, raději po ředkvičce v biokvalitě nebo si ji vypěstujte na své zahrádce. Neomýváte ovoce ani zeleninu? Hrozí vám závažné zdravotní problémy.

Proti nespavosti

Šťáva z ředkvičky, smíšená s medem, je ideální pomocník v boji s nespavostí či migrénou. A protože duben je měsíc jater, nezapomeňte na blahodárný vliv ředkvičky právě na tento důležitý orgán. Ale pozor! Červené ředkvičky konzumujte s mírou, protože ve větším množství mohou dráždit trávicí systém.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Herec Miroslav Etzler v těžkém stavu. Připojený na kyslíku teď lituje, že se nenechal proti covidu očkovat

Styl

BMI určuje, zda jste obézní, či nikoliv. Podle jednoduchého výpočtu během chvilky zjistíte, jak na tom...

Dům a zahrada

Naučte se v obchodě poznat zdravou vánoční hvězdu a vyhněte se chybám, kvůli kterým květina mnohdy...

Zavřít reklamu