Pesto 3x jinak. Lahůdku připravíte i z kopřiv nebo suroviny, kterou byste vyhodili do koše

Pesto může mít mnoho podob
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Recepty 
21. dubna 2018 10:02 / Pixabay
  0   0
Nad pestem z bazalky, sušených rajčat nebo medvědího česneku se dnes už asi nikdo nepozastaví. Jenže tato delikatesa se dá připravit i ze zcela jiných surovin, do kterých byste to zřejmě ani vůbec neřekli.

Tradiční pesto se vyrábí z bazalky, hodně známé je i pesto ze sušených rajčat nebo medvědího česneku. Nebojte se ale při přípravě této pochoutky experimentovat. Zjistíte, že jde vlastně vytvořit naprosto z čehokoliv.

Pesto se nejčastěji přidává ke špagetám, penne, tagliatelle nebo nokům. Dále k vařeným bramborám, fazolím, k hovězímu nebo kuřecímu grilovanému masu, do salátů a polévek. Tuto lahůdku si ale můžete dopřát i jako předkrm k pečivu a výborně chutná i na topinkách. Máme pro vás tři recepty na pesto z poněkud méně tradičních surovin.

Pesto z ředkvičkových lístků

Zelené lístky ředkviček mají příjemně kořeněnou chuť a je škoda, že často končí v odpadkovém koši. Zkuste z nich připravit výtečné pesto. Chutná výborně v těstovinách i na opečené bagetě.

Ingredience:

  • hrst dobře omytých ředkvičkových lístků
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • hrst kešu ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Omyté ředkvičkové listy vhoďte do mixéru. Přidejte sýr, ořechy a česnek. Suroviny rozmixujte a postupně k nim přilévejte olivový olej. Jakmile vám vznikne hladká pasta, dochuťte ji solí a máte hotovo.

Pesto z kopřiv

Mladé kopřivy obsahují doslova koktejl vitaminů, minerálů a železa. Podporují krvetvorbu a látkovou výměnu, urychlují hojení ran a regenerují pokožku. Pokud z kopřiv vyrobíte pesto, pomůžete svému zdraví a ještě si pochutnáte. Hodí se do těstovin, rizota i dalších pokrmů.

Ingredience:

  • 100 g mladých kopřiv (vršky)
  • 3 stroužky česneku
  • 35 g mandlových plátků
  • 10 g růžové himalájské soli
  • 25 g parmezánu
  • 150 m olivového oleje extra virgin

Příprava:

Vršky mladých kopřiv spařte vroucí vodou, aby ztratily svoji žahavost. Ihned ponořte do ledové vody a dobře propláchněte. Vložte do mixéru společně s dalšími ingrediencemi a mixujte, dokud nebude mít pesto hladkou konzistenci.

Pesto je dost slané, ale sůl v něm slouží jako konzervant. Když ho potom budete přidávat do jídla, už nemusíte znovu solit.

Cuketové pesto

Snad každoročně řeší pěstitelé cuket, jak co nejlépe velkou úrodu zkonzumovat. Z cukety se dají dělat hlavní jídla, polévky, chleba i moučníky. A také pesto. Klidně ho můžete udělat do zásoby, dá se totiž zamrazit. Cuketové pesto oživí každý pokrm z těstovin a je vynikající i na křupavých topinkách. Pokud pesto dáte do pěkných skleniček, můžete ho věnovat jako dárek i dalším členům rodiny nebo přátelům. O dalších způsobech, jak cuketu uchovat na zimu, jsme psali zde.

Ingredience:

  • 200 g cukety
  • 10 g loupaných mandlí
  • 30 g piniových oříšků či nesolených kešu ořechů
  • 10 g čerstvé bazalky
  • 60 g parmezánu
  • 4 lžíce olivového extra panenského oleje
  • 2 g soli

Postup:

Cukety důkladně omyjte, osušte, odřízněte konce a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhané cukety vložte do sítka, lehce osolte, zamíchejte a nechte odležet 30 minut, dokud neuvolní tekutinu. Mezitím omyjte bazalku, osušte ji kuchyňským papírem a vložte do mixéru. Přidejte mandle, oříšky, olej a sýr a rozmixujte nadrobno. Přidejte vymačkané cukety a pokračujte v mixování, dokud nezískáte jemnou cuketovou omáčku. Dosolte podle chuti.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Tajemná atmosféra, spalující vedro i sníh: To jsou nejzvláštnější pouště na naší planetě

Dům a zahrada

Způsoby, jak vytvořit dojem vysokého stropu

Bydlení

Nedostatek přirozeného světla má vliv na zdraví. Citlivé jsou na to hlavně děti

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu