Pesto 3x jinak. Lahůdku připravíte i z kopřiv nebo suroviny, kterou byste vyhodili do koše

 Recepty 
21. dubna 2018 10:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pesto může mít mnoho podob Pixabay
Nad pestem z bazalky, sušených rajčat nebo medvědího česneku se dnes už asi nikdo nepozastaví. Jenže tato delikatesa se dá připravit i ze zcela jiných surovin, do kterých byste to zřejmě ani vůbec neřekli.

Tradiční pesto se vyrábí z bazalky, hodně známé je i pesto ze sušených rajčat nebo medvědího česneku. Nebojte se ale při přípravě této pochoutky experimentovat. Zjistíte, že jde vlastně vytvořit naprosto z čehokoliv.

Pesto se nejčastěji přidává ke špagetám, penne, tagliatelle nebo nokům. Dále k vařeným bramborám, fazolím, k hovězímu nebo kuřecímu grilovanému masu, do salátů a polévek. Tuto lahůdku si ale můžete dopřát i jako předkrm k pečivu a výborně chutná i na topinkách. Máme pro vás tři recepty na pesto z poněkud méně tradičních surovin.

Pesto z ředkvičkových lístků

Zelené lístky ředkviček mají příjemně kořeněnou chuť a je škoda, že často končí v odpadkovém koši. Zkuste z nich připravit výtečné pesto. Chutná výborně v těstovinách i na opečené bagetě.

Ingredience:

  • hrst dobře omytých ředkvičkových lístků
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • hrst kešu ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Omyté ředkvičkové listy vhoďte do mixéru. Přidejte sýr, ořechy a česnek. Suroviny rozmixujte a postupně k nim přilévejte olivový olej. Jakmile vám vznikne hladká pasta, dochuťte ji solí a máte hotovo.

Pesto z kopřiv

Mladé kopřivy obsahují doslova koktejl vitaminů, minerálů a železa. Podporují krvetvorbu a látkovou výměnu, urychlují hojení ran a regenerují pokožku. Pokud z kopřiv vyrobíte pesto, pomůžete svému zdraví a ještě si pochutnáte. Hodí se do těstovin, rizota i dalších pokrmů.

Ingredience:

  • 100 g mladých kopřiv (vršky)
  • 3 stroužky česneku
  • 35 g mandlových plátků
  • 10 g růžové himalájské soli
  • 25 g parmezánu
  • 150 m olivového oleje extra virgin

Příprava:

Vršky mladých kopřiv spařte vroucí vodou, aby ztratily svoji žahavost. Ihned ponořte do ledové vody a dobře propláchněte. Vložte do mixéru společně s dalšími ingrediencemi a mixujte, dokud nebude mít pesto hladkou konzistenci.

Pesto je dost slané, ale sůl v něm slouží jako konzervant. Když ho potom budete přidávat do jídla, už nemusíte znovu solit.

Cuketové pesto

Snad každoročně řeší pěstitelé cuket, jak co nejlépe velkou úrodu zkonzumovat. Z cukety se dají dělat hlavní jídla, polévky, chleba i moučníky. A také pesto. Klidně ho můžete udělat do zásoby, dá se totiž zamrazit. Cuketové pesto oživí každý pokrm z těstovin a je vynikající i na křupavých topinkách. Pokud pesto dáte do pěkných skleniček, můžete ho věnovat jako dárek i dalším členům rodiny nebo přátelům. O dalších způsobech, jak cuketu uchovat na zimu, jsme psali zde.

Ingredience:

  • 200 g cukety
  • 10 g loupaných mandlí
  • 30 g piniových oříšků či nesolených kešu ořechů
  • 10 g čerstvé bazalky
  • 60 g parmezánu
  • 4 lžíce olivového extra panenského oleje
  • 2 g soli

Postup:

Cukety důkladně omyjte, osušte, odřízněte konce a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhané cukety vložte do sítka, lehce osolte, zamíchejte a nechte odležet 30 minut, dokud neuvolní tekutinu. Mezitím omyjte bazalku, osušte ji kuchyňským papírem a vložte do mixéru. Přidejte mandle, oříšky, olej a sýr a rozmixujte nadrobno. Přidejte vymačkané cukety a pokračujte v mixování, dokud nezískáte jemnou cuketovou omáčku. Dosolte podle chuti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda