Jak ochránit před klíšťaty i ty úplně nejmenší děti?

 Děti 
20. dubna 2018 09:47 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V tomto počasí jsou klíšťata už hodně aktivní Pexels
Nejrizikovější skupinou případného onemocnění klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou jsou nejmenší děti. Jednak proto, že jejich imunitní systém ještě není tak vyzrálý, ale navíc často ještě ani neumí mluvit, takže nám o svých pocitech nemohou naplno nebo dokonce vůbec povědět. Naší povinností je proto chránit je s co největší možnou péčí.

Rizikové nemoci, které klíšťata přenášejí, jsou v podstatě dvě. Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. V případě klíšťové encefalitidy se jedná o virové onemocnění, kterým se člověk nakazí již dvě hodiny od přisátí infikovaného klíštěte. Její problém spočívá v tom, že její první fázi nemusíte rozeznat od běžné virózy, která nastupuje 1-3 týdny po přisátí klíštěte. Poté se stav zlepší a příznaky vymizí na jeden, ale i klidně i dvacet dní.

Po ní však následuje fáze druhá, kdy viry napadnou centrální nervovou soustavu, což se projeví obrnou končetin, třesem rukou, poruchou mluvení, hluchotou a podobně. V tuto chvíli již nelze nemoc nijak léčit a její následky mohou být i trvalé. Jak proti této nemoci ale bránit nejmenší děti?

Jedinou možností je prevence

Nejdůležitějším bodem v boji proti klíšťové encefalitidě je očkování. Provádí se po celý rok, ovšem doporučují se očkovat děti až od dvou let. Má jen minimum nežádoucích účinků a přitom je maximálně účinné. S největší pravděpodobností vám na vakcínu přispěje i pojišťovna. Očkování vaše dítě ochrání již po druhé dávce. Po aplikaci třetí dávky je pak ochrana téměř stoprocentní.

Lymeská borelióza

Druhou obávanou nemocí je borelióza, kterou se u nás nakazí zhruba 5 tisíc lidí ročně. Jelikož se jedná o bakteriální onemocnění, lze jej léčit antibiotiky. Ovšem musí se na něj přijít. A to je právě potíž této zákeřné nemoci. V první fázi můžete pozorovat na kůži typický kruh, který se rozšiřuje od místa přisátí klíštěte. Poté se objeví vyrážka a jsou zasaženy svaly či klouby. Ve třetí fázi, která ovšem může přijít až za několik let, dochází k poškození kůže, nervové tkáně, nebo i kloubů a srdce.

Očkování neexistuje

Proti lymeské borelióze však své dítě očkovat nechat nemůžete. Vakcinace zkrátka neexistuje. Důležité je proto odhalit onemocnění včas a okamžitě zahájit antibiotickou léčbu. Proto jakmile objevíte u svého dítěte klíště, co nejrychleji mu jej vyjměte (o správném způsobu vyndávání klíšťat jsme psali zde) a spěchejte k lékaři.

S klíštětem vždy k lékaři

Možná se vám to zdá přehnané, ale počet nakažených stejně jako počet klíšťat přenášejících jednu z nemocí, neustále vzrůstá. Riziko nakažení je tudíž opravdu velké a možné následky pro dítě nebezpečné. Aby lékař odhalil nemoc včas, s dítětem i klíštětem, které vložte do pytlíku a uzavřete, se proto neprodleně vydejte do ordinace vašeho pediatra.

Děti mladší dvou let

Pokud máte doma opravdu malé dítě, které plánujete s čím dál tím vyššími teplotami sem tam položit i venku na trávě, na louce, na chalupě položit na deku, nebo jen tak na trávu, udělejte pro jeho ochranu maximum:

  • ponožky dejte dítěti přes kalhoty
  • kupte repelentní sprej pro nejmenší děti a nastříkejte mu jej na oblečení
  • vložte dítěti do kapsy nebo na deku sáček, který potřete esenciálním olejem, naplňte levandulí či fenyklem
  • zeptejte se svého lékárníka na možnost podávání b-komplexu, který při pravidelném užívání klíšťata odpuzuje
  • před večerním spánkem jej velmi dobře prohlédněte
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47