Jak ještě před létem docílit opálené pokožky? Jde to i bez nezdravého solária

 Krása 
19. dubna 2018 06:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Opálená pokožka vypadá dobře, docílit jí lze i zdravě Internet
O tom, že krásně opálené tělo vypadá podstatně lépe než pohled na "ředitele vápenky", není pochyb. Obzvláště před plavkovou sezonou je toto téma velmi aktuální. Způsobů, jak docílit bronzové pokožky ještě před nástupem léta, existuje několik. A rozhodně jsou i šetrnější metody než nezdravá solária.

Ještě před několika lety bylo solárium prakticky jedinou možností, jak se i bez přirozeného slunce opálit. Jenže se ukázalo, že ultrafialové záření (UV záření), které solárium vyzařuje, má neblahý vliv na lidské zdraví. Podobně jako opalování na slunci i záření v soláriu má především vliv na zvýšené riziko vzniku nádorů kůže.

První práce, které upozorňují na nežádoucí reakce spojené s opalováním v soláriích, byly zveřejněny již v roce 1994. Jde zejména o zvýšené riziko vzniku nádorů kůže, jsou popisovány účinky na oko, kdy dlouhodobý vliv se může projevit jako například šedý zákal. Opakované ozařování kůže může způsobit předčasné stárnutí pokožky, které se projevuje vráskami, ztrátou elasticity, přesuny pigmentů a ztenčením kůže. Tyto změny jsou nevratné. O tom, jak si v případě nepříjemného spálení od sluníčka rychle pomoci, jsme psali zde. Dnes už lze naštěstí opálené pokožky docílit i zdravějším způsobem. Metod, jak se k bronzové kůži propracovat i bez škodlivého záření, je hned několik.

Beta karoten

Zabarvení pokožky můžete ovlivnit například karotenoidy. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví, změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. K zhnědnutí pokožky dojde díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu.

Nejlepším zdrojem beta karotenu a dalších karotenoidů jsou potraviny, červené, žluté a oranžové ovoce a zelenina (mrkev, rajčata, paprika). Dostatek těchto látek obsahuje však i brokolice, špenát nebo petržel. Rovněž přípravky z lékáren obsahují karotenoidy, a to buď z přírodních zdrojů a nebo syntetické. Přírodní zdroje jsou pro organizmus přínosem, naopak umělé formy mohou být nebezpečné, hlavně pokud je uživatel kuřák.

Zdravější barvy pokožky ale díky beta karotenu docílíte až postupem času, navíc nelze očekávat, že vaše pokožka bude vypadat stejně jako po dvou týdnech u moře.

Samoopalovací krémy

Pokd chcete docílit "opálené" pokožky rychleji, můžete si pořídit samoopalovací krém, mléko, sprej či gel.

Tyto přípravky obsahují aktivní složku, která reaguje s aminokyselinami horní vrstvy pokožky, což způsobuje její zhnědnutí. Všechny jsou založeny na obsahu tzv. DHA (dihydroxyaceton), který do kůže neproniká. Je to látka na bázi cukru, u které nejsou známy toxikologické účinky, a v praxi se užívá již mnoho let. Dihydroxyaceton reaguje s aminokyselinami keratinu, což je bílkovina, která je v kůži. Následně vznikne hnědé zbarvení.

I v případě samoopalovacích krémů ale buďte obezřetní a dobře zvažte, jaký výrobek si pořídíte. Obzvláště u lacinějších přípravků se vám totiž na kůži může objevit alergická reakce, náchylné jsou zejména těhotné ženy či lidé s cukrovkou. U neprověřených výrobků hrozí nerovnoměrné "opálení", navíc barvivo dokáže zašpinit i vaše oblečení.

Naopak některé produkty jsou obohaceny o složky, které stárnutí kůže zpomalují, jako třeba antioxidant vitamin E nebo zvláčňující aloe vera. Lze sehnat i přípravky bez parabenů. Pokud se tedy rozhodnete pro samoopalovací krém, rozhodně vsaďte na kvalitu. Prémiová značka samoopalovací kosmetiky z USA je XEN-TAN, jejíž mnohaletý výzkum přivedl na svět výrobky, které vykouzlí přirozené opálení na všech typech pokožky.

Přípravky pravidelně získávají ocenění v prestižních lifestylových časopisech (Cosmopolitan, ELLE, Harper’s Bazaar…) a jsou oblíbenou značkou mnohých českých i zahraničních celebrit. Přípravky jsou rozděleny do tří základních tříd – tmavá, střední a světlá podle intenzity výsledného opálení, takže si každý přijde na své.

XEN-TAN také nabízí smývatelné přípravky (tzv. bronzery) bez samoopalovací složky. Tyto bronzery vydrží na pokožce do prvního umytí, a tak jsou skvělými pomocníky pro ty, kteří chtějí okamžitý efekt opálení na jednorázové příležitosti (plesy, svatby, večírky atd.). Dále nabízí kompletní samoopalovací nástřik a řadu doplňkových produktů, jako jsou aplikační rukavice, peelingy, hydratační mléka apod. 

Samoopalovací nástřik

Další možností, jak docílit opálené pokožky, je samoopalovací nástřik. Procedura trvá doslova pár minut a výsledkem je přirozené a dlouhotrvající opálení. Obvykle vydrží asi 10 dní. Samoopalovací nástřik vám provedou ve specializovaných studiích.

Tato metoda si získává čím dál více příznivců. Je vhodná pro každý odstín pleti, nástřik neobsahuje parabeny ani alkohol a vytrácí se postupně, takže se není třeba obávat nehezkých fleků na pokožce. Samoopalovací nástřik si navíc mohou s klidným svědomím dopřát i těhotné ženy. A rozhodně nejde o proceduru, která by byla nějak závratně drahá. I špičková studia vám nástřik provedou do pětistovky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve