Dopřejte si vůni Anglie a připravte si domácí pomerančový džem

 Recepty 
22. dubna 2018 12:20 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Při přípravě džemu využijete pomeranče beze zbytku Shutterstock
Milujete pomeranče nebo citrusy obecně a nemůžete se jich nabažit? Zkuste je proto využít do posledního zbytečku a připravit si z nich lahodný džem, do kterého se vám bude hodit i pomerančová kůra, kterou byste jinak vyhodili do koše.

Pomerančový džem nebo marmeláda je velmi netradiční pochoutkou, kterou mají v oblibě hlavně ve Velké Británii. Někdy však bývá nahořklá, díky čemuž má i své odpůrce. Tuto marmeládu prostě buď milujete, nebo nenávidíte. Ale když si ji připravíte doma, okamžitě si ji zamilujete také.

Potřebné ingredience

  • 1 kg chemicky neošetřených pomerančů
  • 1 citron
  • 2 kg cukru

Postup přípravy

Připravte si k ruce velký hrnec (zhruba 5litrový) a nalijte do něj 2 a ¼ litru vody. Pokud neseženete chemicky neošetřené pomeranče, pořádně je umyjte. Poté pomeranče i citron rozpulte a vymačkejte z nich všechnu šťávu. Následně vymačkané pomeranče i citron nakrájejte na tenké plátky a i se slupkou je vhoďte do vody v hrnci. Z vymačkané šťávy vyberte zrníčka a dejte je do gázy. Všechnu šťávu, dužinu i gázu se semínky poté přidejte do vody k pomerančům a citronu.

Obsah hrnce přiveďte k varu a vařte na slabém plameni bez pokličky dvě hodiny. Občas ovoce ve vodě promíchejte a přidávejte vodu, aby se vám všechna nevyvařila. Na konci varu, až bude ovoce měkké, byste jí měli mít zhruba stejně, jako na začátku varu.

Po dovaření vytáhněte gázu se semínky, vyždímejte a odložte. Toto je jediný odpad, který vám při přípravě džemu vznikne. Do hrnce přidejte veškerý cukr a pusťte na vysoký plamen – cukr se musí rozpustit a přebytečná voda vypařit. Veškerý obsah rozmixujte. Po nějaké době vám začne budoucí džem bublat podobně, jako když děláte karamel.

Nechte jej bublat velkými bílými bublinami asi dvacet minut a občas promíchejte. Poté můžete kápnout trochu džemu na talířek a po vychladnutí zkontrolovat hustotu. Pokud se vám bude zdát džem pořád tekutý, ještě chvíli vařte. Výsledek by měl mít zhruba konzistenci medu.

Pak už jen naplňte do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. A až budete chtít, můžete si ho namazat na kousek pečiva. Tady najdete recept na vynikající domácí chléb, který je navíc bezlepkový!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47