Vyrobte si poctivé české domácí pivo

 Recepty 
06. listopadu 2018 12:46 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na domácí výrobě piva není nic složitého Shutterstock
Češi jsou největšími pijáky piva. S jistotou můžeme říct, že je to náš národní nápoj. Když tomu tak je, měli bychom jej ale umět uvařit také sami doma. Vyzkoušejte si to. Přinášíme vám jednoduché návody, se kterými to jistě zvládnete.

Kdo by neměl rád poctivé pivo! Lze i říci, že jde o nápoj blahodárný a pro naše tělo zdravý. Kvasnice obsahují cenné betaglukany i široké spektrum vitaminů skupiny B. Chmel pak pečuje o naši zdravou psychiku i celý nervový systém. Tak si dejte, je to pro zdraví!

Základní domácí pivo

Přísady:

  • 8 litrů vody
  • 2 dkg chmelových šištic
  • 10 dkg melty
  • 25 dkg cukru
  • 2 dkg kvasnic

Chmel a meltu svaříme s 8 l vody po dobu 25 minut. Potom přidáme cukr a vaříme ještě 15 minut. Necháme vychladnout, přidáme rozdrobené kvasnice a necháme dva dny kvasit. Průběžně sbíráme čistou lžící z povrchu nápoje kvasnicovou pěnu. Po dvou dnech přecedíme, slijeme do vypařených lahví. Skladujeme v chladničce a vypijeme co nejdříve.

Medové pivo

Přísady:

  • 1,2 kg medu
  • 9 litrů vody
  • 20 g chmelu
  • 5 g pivovarských kvasnic nebo droždí

Med vaříme s vodou půl hodiny a odpařený podíl vody doplníme na konečný objem 10 litrů. Do roztoku vložíme sáček s chmelem a vaříme 20 - 30 minut. Pak odebereme 1 litr, zchladíme na pokojovou teplotu, přidáme kvasinky a ponecháme několik hodin na teplém místě rozkvasit. Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a necháme na teplém místě kvasit. Bouřlivé kvašení končí po 3 - 5 dnech. Po uplynutí této doby demižon přemístíme do chladnějšího sklepa a po několika dnech stáčíme pivo do lahví.

Zázvorové pivo

Přísady na zákvas:

  • 15 g kvasnic
  • 2 lžíce cukru
  • 360 ml teplé vody

Pro kvašení:

  • 300 g cukru
  • 8 lžic strouhaného zázvoru
  • 8 lžic cukru
  • voda

Smícháme kvasnice a cukr s teplou vodou ve sklenici. Zakryjeme a necháme rozmnožit kvasinky. Ideálně na teplém místě po dobu nejméně 24 hodin. Takto vyrobíme startovací zákvas. Do zákvasu přidáváme každý den lžičku nastrouhaného zázvoru a lžičku cukru. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné sítko do tlakové kvasné lahve (obyčejné PET lahve). Pak rozpustíme 300 g cukru v 950 ml vody. A tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi, dobře zamícháme. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje. Hotové pivo vychladíme v lednici.

Pivní medovina

Přísady:

  • 10 litru vody
  • ½ litru piva (může být domácí)
  • 1 1/2 kg medu
  • 20 g kvasnic, kousek celé skořice
  • kůra z 1/4 citronu

Vodu s medem přivedeme k varu a vaříme celou hodinu. Během této doby sbíráme pěnu do doby, než je voda zcela čistá. Po svaření se nádoba postaví do teplé místnosti, aby pomalu zchladla. Do vychladlé medoviny přidáme pivo, droždí, skořici, citronovou kůru a necháme osm dní kvasit. Pak procedíme plátnem, nalijeme do litrových lahví a dobře uzavřeme korkovými zátkami. Lahve uložíme na temné a chladné místo, kde necháme minimálně měsíc stát.

Doma si však můžete vyrobit nejen pivo pro běžný den či medovinu na zahřátí. Ale v chladných dnech jistě přijdou vhod i další nápoje, které nám zpestří den a zlepší náladu. Vyzkoušejte třeba ovocný cider nebo horkou švestku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky