Jak si brusinky mohou poradit s cukrovkou? Máme pro vás zajímavé zjištění

 Zdraví 
05. listopadu 2018 17:58 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Brusinky jsou cenným přírodním léčivem Shutterstock
Brusinky jsou vhodným podpůrným prostředkem při léčbě diabetu. A při doplnění dalších opatření, včetně vhodné diety, mohou velmi napomoci ke zlepšení zdravotního stavu.

Brusinky znali velmi dobře už staří Indiáni. Evropané se o těchto bobulkách zdraví dozvěděli až mnohem později. Pak ale začali objevovat jejich léčivé kouzlo a byli doslova očarování.

Historie plodiny

Zároveň začali zjišťovat další a další léčivé účinky, jimiž tyto červené bobule disponují. Už v 17. století se vědělo, že brusinky tiší žaludeční potíže, léčí játra, nemoci krevního oběhu či nádorová onemocnění. A své místo si brusinky našly také v kuchyni. 

Zejména do kompotů či omáček. Námořníci pak pro vysoký obsah vitaminu C užívali brusinky jako prevenci kurdějí. Přesto brusinky nechávali vědce dlouho chladnými. Teprve až před nějakými dvaceti lety se naplno pustili do jejich výzkumu.

Zjistili, že obsahují například kyselinu elegikovou, která dokáže ničit bakterie způsobující urologická onemocnění. V současnosti se zase ve spojení s brusinkami začíná čím dál tím častěji hovořit o prevenci a léčbě cukrovky, která je stále na vzestupu.

Využití jednotlivých částí

Vhod přijdou jak plody, tak i listy. Ale co je vlastně k čemu dobré?

Plody

Obsahují velké množství vitaminů a minerálních látek a solí, dále cukr, třísloviny a kyseliny. Sbíráme je až v úplné zralosti (srpen až říjen). Některé odrůdy pěstované na zahrádce mohou mít plody i 2x za sezonu. Čerstvé plody buď konzervujeme, nebo ihned sušíme ve stínu či na slunci. Plody brusinky navíc patří mezi superpotraviny, které nás teď v chladných měsících mohou ochránit před nemocemi z nachlazení.

Listy

Obsahují minerální soli, organické kyseliny, flavonoidy, triterpeny, třísloviny a také fenolové glykosidy. Právě listy jsou vhodným doplňkem při léčbě cukrovky. Listy sbíráme v pozdním létě nebo na podzim. Sušíme je ve stínu nebo na slunci. Sušená droga je temně zelená, bez jakéhokoliv pachu a má hořce svíravou chuť.

Ochutnejte jedinečné brusinkové víno

Přísady:

  • 750 g brusinek
  • 250 g krystalového cukru (či jiného sladidla v případě diabetiků)
  • 2 g kyseliny citronové
  • živná sůl pro kvasinky
  • vinné kvasinky
  • 500 ml vody

V trošce vlažné vody se lžící cukru necháme přes noc oživit vinné kvasinky. Brusinky rozmačkáme, spaříme odměřenou vodou, přidáme cukr, kyselinu citronovou a živnou sůl. Necháme na mírném ohni probublávat do změknutí bobulí.

Směs dáme vychladnout, poté ji přelijeme do kvasné nádoby, přidáme živé kvasinky a necháme dva dny prokvášet. Nakvašený materiál přelijeme přes síto, ovocnou drť vylisujeme přes plátno. Vrátíme do kvasné nádoby s kvasnou zátkou a necháme vykvasit. Po vyčištění stočíme víno do lahví. Kal s kvasinkami můžeme použít jako násadu na nový zákvas. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve