Udělejte si bezový sirup! Je zázračný!

Využití černého bezu je široké.
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
08. srpna 2017 05:51 / Shutterstock
  0   0
Bez černý (sambucus nigra) považuje hodně lidí za nežádoucí plevel. Bez je přitom velmi zdravý a pomáhá léčit mnoho nemocí. Vyzkoušejte si udělat bezový sirup z plodů.

Bez obsahuje mnoho prospěšných látek, včetně glykosidů, cholinu a vitaminu C. Sirup z černého bezu stimuluje imunitní systém, zvyšuje úroveň antioxidantů v těle a působí protizánětlivě. Snižuje cholesterol a zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcích. Používá se pro prevenci a léčbu nachlazení, při onemocnění dýchacích cest a při nosních infekcích a angínách. Za jeho fantastickými účinky stojí unikátní proteiny, které pomáhají regulovat reakce imunitního systému a tak více bránit tělo proti onemocnění. Anthocyaniny obsažené v černém bezu, stejně tak jako v borůvkách, mají totiž více antioxidační kapacity než samotný vitamín E nebo vitamín C.

Recepty na bezové dobroty

Plody je třeba rychle zpracovat

Plody zrají od druhé poloviny srpna. Můžete je zavařit jako kompot, udělat z nich marmeládu nebo je usušit. Plody by se měly zpracovat co nejdříve po natrhání. Trsy s plody stříhejte nůžkami. Doma bobule omyjte a vidličkou otrhejte ze stopek.

Bezinkový likér

Vyrobíte ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu, které povaříte 20 minut v litru vody, přecedíte a přidáte 1 kg cukru. Opět povaříte 20 minut, přidáte balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříte ještě asi 5 minut a necháte vystydnout. Následně do směsi přilijte 0,5 l rumu nebo vodky a nalijte do láhví, které uchovejte v temnu a chladu. Užívejte jednu půl deci denně. 

Sirup

Nasbírejte kilo dobře zralých plodů, které otrhejte bez stopek. Bobule dejte do kastrolu a přilijte studenou vodu, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut. Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do kastrolu a přidejte 700 g hnědého cukru, lžičku mleté skořice a šťávu ze 3 citrónů. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladit a plňte do lahví. Uchovávejte v ledničce.

Sušené plody

Bezové plody můžete v celých chomáčcích zavěsit do stínu a nechat zaschnout. Poté bobule otrhejte a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C usušte. Dobře usušené uložte do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Sušený bez se používá pro přípravu čaje.

Džem

Kuličky bezu rozvařte a po vychladnutí propasírujte. Na litr šťávy použijte asi 400 g krystalového cukru. Směs vařte až se množství šťávy zmenší o polovinu. Na závěr přidejte trochu kyseliny citronové a Petosy. Horký džem nalijte do sklenic, uzavřete a uložte. 

Šťáva z bobulí

Dobře vyzrálé bezinky rozvařte a prolisujte. Nepřidávejte žádnou vodu a prolisovanou hmotu pověřte. Na litr šťávy přidejte 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plňte do lahví a sterilujte při teplotě 80 °C přibližně 20 minut.

Bezinková mňamka

Tři litry černých bezinek bez stonků nasypte do pětilitrové láhve, zalijte dvěma litry studené vody a nechejte 24 hodin stát. Pak je nechejte prokapat přes čistou utěrku. Na každý litr šťávy přidejte 1,5 kg cukru a kyselinu citronovou. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil. Pokud chcete šťávu uchovávat déle, povařte ji s cukrem, naplňte do patentních sklenic a sterilujte 20 minut při 80 °C.

📷
4
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Kručení v břiše se můžete vyvarovat správnou volbou potravin
Chcete být zdravější? Spěte nazí!
Hubnoucí čaje. Podvod nebo skutečně fungují?
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Aktivní dovolená v italských Alpách vás dostane

Zprávy

TV Barrandov porušila zákon, tvrdí vysílací rada

Bydlení

Na co si dát největší pozor při zařizování koupelny pro seniora

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn