Pozor na bakterie v nakrájených melounech

Sezóna melounů je v plném proudu, je ale třeba mít se na pozoru.
 Zdraví 
07. srpna 2017 20:50 / Shutterstock
  0   0
Melouny, zejména prodávané už nakrájené, mohou být živnou půdou pro šíření bakterií.

Pokud jsou melouny skladovány v teple, hrozí infekce včetně salmonely nebo nakažení bakteriemi Listerie a Escherichia coli, varují na webu pražští hygienici. Žádné případy zdravotních komplikací v souvislosti s melouny ale v Praze toto léto nezaznamenali. Podle dat Českého statistického úřadu za rok 2015 jich snědí Češi v průměru asi osm kilogramů.

"Melouny jsou stejně jako každé ovoce s dužinou, po mechanické úpravě, jako je nakrájení či oloupání, velmi dobrou půdou pro množení mikroorganismů včetně patogenních," uvedla mluvčí pražských hygieniků Dana Mertová. Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nakažení bakterií E.coli se projeví střevními průjmy, listerióza může mít příznaky podobné jako chřipka, informovala ČTK.

Melouny jsou pro jejich množení vhodné, protože mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Pokud jsou navíc skladované ve vyšších teplotách, mikroogranismy se rychle množí. Odborníci proto doporučují při přípravě především zabránit kontaminaci dužiny mikrorganismy z povrchu plodu, který bývá znečištěný zbytky zeminy nebo závlahové vody. 

Přenést se mohou nožem i neumytýma rukama. "Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Klidně je vydrhnout kartáčkem," uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví pražské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Vyskytl se i přenos úplavice přes melouny. "Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění," upozornila Svrčinová. Podobně se podle ní může šířit i žloutenka typu A.

Spotřeba melounů v Česku v posledních letech roste. Zatímco v roce 1992 jich podle statistiků Češi snědli v průměru necelý kilogram, v roce 2000 už to bylo téměř pět kilogramů, v roce 2007 už 6,8 kilogramu, v roce 2015, z nějž pocházejí poslední publikovaná data, to bylo osm kilogramů. Naprostá většina se jich spotřebuje v teplých letních měsících.

Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Největší chyba, které se lidé dopouští při zpracování brambor
Jak vyléčit nemocné hlasivky
Největší dietní lži, kterým většina lidí stále věří
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Na horách nemusíte pouze lyžovat. V kraji seriálu Doktor Martin vás čeká spousta zábavy

Dům a zahrada

Triky v péči o pokojové rostliny, které jste ještě nevyzkoušeli

Bydlení

Vybíráte stojan na stromeček? Ne každý se hodí pro všechny

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn