Jste zvyklí spát v klubíčku? Škodíte si

 Zdraví 
24. prosince 2018 08:23 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
V této poloze si tělo prakticky neodpočine  Pinterest
Usínáte nejlépe v klubíčku? A k tomu máte ještě rádi vysoko pod hlavou? Vaše tělo si při tomto typu spaní neodpočine. Spíše naopak.

Spánek je pro člověka nesmírně důležitý. Tělo si při něm odpočine a hlavně zregeneruje na další den. Ideální spánek by měl trvat sedm až devět hodin denně. Pokud ho máme nedostatek nebo je nekvalitní, může to ovlivnit nejenom naše zdraví, ale také výkonnost v práci či ve škole. Jak tedy správně spát?

Vleže na rovném

Ano, tato poloha je skutečně pro vaše tělo ta nejlepší. Nedílnou součásti by měla být také kvalitní matrace, která podpoří narovnání páteře. Chybou ale je, pokud si pod hlavu dáváte vysoký polštář, ne-li rovnou dva. Výsledkem je, že se krční páteř ohýbá do předklonu a tím pádem se vám tvoří kulatá záda. Správně byste neměli mít vůbec žádný polštář, anebo jen hodně nízký. Máte-li už kulatá záda, pak je nízké podložení hlavy už žádoucí.  

Bez klubíčka

K nejoblíbenější poloze při spánku patří klubíčko. Těžko říci, zda je to ještě pozůstatek embryonálního vývoje v děloze. Jenomže podle fyzioterapeutů je právě tato pozice těla u dospělého člověka nežádoucí. Svalům i vazům podél páteře a okolo přední strany trupu chybí protažení. Řada lidí většinu dne stráví v sedavé pozici, ať už za volantem, u počítače nebo večer u televize. Tedy v poloze, kdy se svaly zkracují. A při poloze klubíčka se také neprotáhnou. Člověk kvůli tomu hůře dýchá a celý jeho neurologický systém zůstává v mírném napětí.

Na břiše ano, ale…

Zdravý spánek by měl být takový, kdy při něm stíháte prostřídat prakticky všechny polohy. V lehu na zádech, bocích i na břiše je naopak žádoucí pro odlehčení ramenům, kyčlím a pánvi. Ale pozor, bez polštáře. Pokud budete mít pod hlavou polštář a zároveň spát na břiše, vaše tělo bude v nepřirozeném vytočení, a současně hlava v záklonu. Výsledkem může být, že se ráno probudíte s bolestí hlavy a únavou. Mnohem vhodnější je polštář vložit pod polovinu hrudníku a rameno, kam máte otočený obličej a k tomu přikrčit nohu. Možná, že to pro vás bude zpočátku nepřirozená poloha, ale uvidíte, jak si za chvíli zvyknete. A pokud byste měli problém usnout, zkuste speciální dýchací metodu, o které jsme psali zde.

U beder na břicho

Jestli vás trápí bolesti beder, poloha na břiše je také vhodná. Dochází při ní k vyrovnání tlaků v meziobratlových ploténkách páteře. Je-li bolest v bedrech natolik silná, zkuste použít bederní pás, který zachovává napřímení páteře v bedrech i při lehu na boku nebo na zádech.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47