Slavnostní vánoční tabule si říká o kvalitní víno. Víte, jak vybrat to správné?
Houbový kuba
Hodně lidí se drží tradice a na oběd si dopřejí klasického houbového kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby. K takovému pokrmu se hodí spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir).
Nezapomeňte na přípitek
Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské.
Rybí polévka
Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je obvykle rybí polévka. Ať už polévku připravujete tradičně z kapra či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno, jako je například Rulandské bílé.
Kapr a salát
Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a vinaři k němu proto doporučují spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Vlašský Ryzlink. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner. O tom, jak se vyznat v široké nabídce prodávaných vín, jsme psali zde.
Mořské ryby s lehkým salátem
Trendem posledních let je upouštění od klasických tradic a na večerní tabuli často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách, než je smažení. V případě mořských ryb se nedoporučuje servírovat je s červeným vínem, které ve spojení s mořskou solí může tvořit hořkou dochuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay.
Opravdoví fajnšmekři pak mohou v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské blanc de blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay.
Cukroví
Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. K cukroví, jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučují sommeliéři spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské.