Slavnostní vánoční tabule si říká o kvalitní víno. Víte, jak vybrat to správné?

Víno ke Štědrému dni rozhodně patří
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
21. prosince 2018 08:44 / Shutterstock
  1   0
Přípravy svátečního oběda a štědrovečerní večeře se neobejdou bez správného výběru vína. Podle odborníků je třeba na Štědrý den vybrat víno s ohledem na jednotlivé chody, které uvaříte.

Houbový kuba

Hodně lidí se drží tradice a na oběd si dopřejí klasického houbového kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby. K takovému pokrmu se hodí spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir).

Nezapomeňte na přípitek

Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské.

Rybí polévka

Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je obvykle rybí polévka. Ať už polévku připravujete tradičně z kapra či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno, jako je například Rulandské bílé.

Kapr a salát

Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a vinaři k němu proto doporučují spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Vlašský Ryzlink. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner. O tom, jak se vyznat v široké nabídce prodávaných vín, jsme psali zde.

Mořské ryby s lehkým salátem

Trendem posledních let je upouštění od klasických tradic a na večerní tabuli často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách, než je smažení. V případě mořských ryb se nedoporučuje servírovat je s červeným vínem, které ve spojení s mořskou solí může tvořit hořkou dochuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay. 

Opravdoví fajnšmekři pak mohou v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské blanc de blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay.

Cukroví

Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. K cukroví, jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučují sommeliéři spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské.

📷
4
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Malý slovník udiček, na které lákají hotely své zákazníky. Na hvězdičky se při výběru rozhodně...

Dům a zahrada

Vyrobte si originální kousky. Jak malovat na sklo a skleničky?

Bydlení

Vlhčené ubrousky, olej ani vlasy nesplachujte. Co ještě byste už nikdy neměli házet do záchodu?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu