Péče o zimní šatník: Jak správně na péřovky a jak na kašmír?

 Ostatní 
18. prosince 2018 10:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zimní oblečení bývá nejenom drahé, ale také choulostivé na praní Depositphotos
Aby vás vaše zimní oblečení dobře hřálo, je potřeba se o ně správně starat. Jak tedy jednotlivé kousky správně vyprat, aby dále plnily svou funkčnost?

Možná, že perete zimní věci klasicky v pračce. Ale i když mívají dnešní pračky a sušičky spoustu speciálních programů, není vhodné se zcela na ně spoléhat. A obzvláště to platí při praní zimního oblečení, které bývá jedno z nejdražších.

S outdoorem opatrně

Při právní outodorých bund rovnou zapomeňte na klasické prací prostředky a hlavně na aviváže. Ty by vám je totiž mohly zničit. Tyto typy oblečení mají totiž speciální membrány, díky nimž zůstane oděv nepromokavý. Nepromokavost si udrží jenom tehdy, pokud při praní zachováte prodyšnost a nezanesete membránu. Proto je důležité použít správný prací prostředek. Sáhněte raději po tekutém mýdle či speciálních přípravcích, které obsahují zároveň i impregnaci. Pračku nastavte raději jenom na vypouštění, a neždímejte věci ani ručně. Pověste je na věšák či ramínko a nechte okapat a usušit při pokojové teplotě.

Péřovky čechrejte

Některé druhy péřových bund také můžete dát do pračky. V tomto případě používejte jenom speciální prací přípravky určené pro tyto typy oděvů. Běžné prací prostředky z peří odstraní přírodní oleje, čímž peří ztratí své izolační vlastnosti a v bundičce by vám pak byla zima. Pokud nemáte sušičku, sušte bundu samovolně na vzduchu nejlépe v místnosti, kde budete větrat. Bundu položte vodorovně na plochu,  a hlavně ji  pravidelně protřepávejte. Po vyprání se v bundě vytvoří na pár místech shluky peří a jinde bude peří chybět. Pravidelným protřepávání postupně dostanete peří po celé bundě. Bunda může při pokojové teplotě schnout až tři dny. Při špatném sušení by mohlo dojít i k zplesnivění peří.

Svetr do ručníku

Vlněné svetry perte na šetrný program, který má snad každá pračka. Ujistěte se, zda může na oblečení přijít aviváž. V sušičce sušte prádlo speciálním programem na vlněné textilie a po vyjmutí oděv zabalte do froté ručníku a nechte je na jiném ručníku úplně doschnout. Máte doma nějaké svetr, který vás škrábe? Vložte jej  do sáčku a dejte na chvíli zavřít do mrazáku.

Vzácný kašmír

Kašmírové svetry jsou krásné, ale především drahé. Abyste si je nezničili, perte je s pracími prostředky na vlnu. Jsou ideální pro své slabě kyselé pH, které se postará o to, aby oblečení nezplstnatělo. Pračku nastavte maximálně na 30 stupňů Celsia. Dobré je prát kašmír na rychlý program bez ždímání a s větším počtem máchání. Kašmírový svetr stejně dobře můžete vyprat i v dětském šamponu. Další rady a tipy, jak zacházet s kašmírovým oblečením, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve