Chcete dosáhnout vyššího platu? Zvolte správnou strategii

 Ostatní 
17. prosince 2018 09:52 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
O zvýšení platu by si měl umět říct každý Shutterstock
Už si ani nevzpomenete, kdy vám šéf naposledy zvýšil plat? Pokud si myslíte, že si zvýšení platu zasloužíte, musíte pro to něco udělat. Samo vám obvykle nic do klína nespadne.

Podle průzkumů se až dvě třetiny Čechů neumí prodat a nedokážou si říct o zvýšení platu. Drtivá většina lidí má totiž strach z odmítnutí nebo dokonce ze ztráty zaměstnání. Někomu je zase jen trapné bavit se o penězích, často proto, že k tomu byli vedeni výchovou. Jenže obvykle se o zvýšení platu musíte postarat sami. V zásadě si můžete vybrat jednu ze dvou cest.

Pomalu, ale jistě

Pokud svou práci milujete a nechcete o ni přijít, přesto toužíte po zvýšení platu, zkuste se řídit jednoduchými radami.

Přestaňte být přehnaně skromní a dejte vedení jasně najevo, co ve vás firma má. Není třeba se bát, šéfové si jsou moc dobře vědomi, kolik času a peněz by je stálo, než by si místo vás vyškolili někoho jiného.

Určitě se také vyplatí si zjistit, jak je vaše pozice placená v jiných firmách a lokalitách. Znát cenu své práce je totiž klíčové. Taky se snažte být kolegiální, dobré vztahy na pracovišti jsou totiž rovněž důležité a individualisté mají v zaměstnání vždy horší pozici.

Než požádáte šéfa o zvýšení platu, dobře si to načasujte. Nejlépe uděláte, když si o vyšší mzdu řeknete ve chvíli, kdy jste úspěšně uzavřeli nějaký úkol. Stejně tak dobrá chvíle je, když se váš podnik dostane k významné zakázce. Pokud naopak víte, že se zrovna vaše firma potýká s nedostatkem financí, moc dobrá chvíle na žádost o zvýšení platu to není. A nezapomeňte mít v ruce pádné argumenty, proč by pro firmu bylo přínosné vám plat zvýšit. To, že musíte živit rodinu či splácet hypotéku, nikoho moc nedojme.

Když se vám nechce čekat

Pokud chcete vyšší mzdy dosáhnout co nejrychleji, musíte zvolit správnou strategii. Podle průzkumů se ukazuje, že většině lidí se osvědčilo změnit místo. Lidí na trhu je totiž málo a firmy jsou ochotné investovat do přetažení zkušeného nebo perspektivního člověka konkurenci. Než vyjednávat se šéfem a přesvědčovat ho o svých kvalitách, je tak pro většinu lidí jednodušší prostě zkusit štěstí jinde.

Toto řešení je vhodné nejen v případě, že se vám nechce o platu vyjednávat, ale i tehdy, kdy atmosféra ve firmě zkrátka diskusi nepřeje. Na druhou stranu je pravdou, že razantní řešení v podobě změny práce obvykle volí mladší generace. Ta se nebojí diskutovat o platu ani při nástupu na své první místo. To lidé starší 50 let se jakéhokoliv vyjednávání o platu často obávají. Roli hraje i vzdělání - lidé na vyšších pozicích a s vyšším vzděláním volí častěji vyjednávání a o změně zaměstnavatele uvažují až ve chvíli, kdy tato varianta selže. Svou roli hraje i to, že pokud ve firmě prodělali významný kariérní vývoj a dosáhli určitého postavení, méně snadno ji opouštějí.

Zatímco generace našich rodičů často zůstávala u jednoho zaměstnavatele po celý svůj aktivní život, dnes je normální, ba dokonce žádoucí, měnit nejen zaměstnavatele, ale někdy i typ práce. Asi pětina lidí zůstává u jednoho zaměstnavatele po dobu delší než 10 let, další pětina pak 6 - 10 let, ale čtvrtina mění práci po roce až dvou. Extrémně nízká nezaměstnanost samozřejmě fluktuaci přeje. Věrnost zaměstnavateli v současné době není věc, kterou by při vyjednávání o platu lidé vnímali jako výrazný argument. O tom, jak obstát na trhu práce, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod