Ibišek má překvapivě silné léčivé účinky
Někteří znají ibišek jen jako pokojovou rostlinu. Ibišků je ale celá řada. Z určitých odrůd se květy používají jako základ pro osvěžující čaje. Výluh tohoto ibišku je ale také léčivý.
Ibišek jako lék
Ibiškový čaj je oblíbeným nápojem ve Střední Asii, v mnoha afrických zemích, v Karibiku, Střední Americe i v Thajsku. Ve většině z těchto zemí jej používají nejen k osvěžení, ale dobře vědí, že má léčivé účinky. V Egyptě se pije pravidelně prakticky denně i vícekrát. Prodává se ve vysoké kvalitě na tržištích pod názvem karkade.
Ibišek má schopnost snižovat krevní tlak. Tato schopnost byla prokázána i studiemi. Dále se přišlo na protirakovinné účinky ibišku. V této souvislosti se hovoří většinou o nádorovém bujení v mozku či o kožních nádorech. Ibišek je bohatým zdrojem vitaminu C, ale má i další antioxidační složky. Obsahuje dokonce sloučeniny, které působí protizánětlivě.
Ibišek a imunita
Složení ibišku pozitivně stimuluje lidskou imunitu. Pravidelná konzumace ibiškového čaje má proto v mnoha zemích i dobrý smysl v tom, že ibišek nahrazuje méně rozvinutou lékařskou péči. Lidé jsou díky ibiškovému čaji zdravější. Některé státy dokonce doporučují pití ibiškového čaje nemocným s HIV. Tato terapie sice nenahradí speciální léky, ale určitě může pomoci povzbudit oslabený imunitní systém.
Ibišek a paměť a nadváha
Květy ibišku obsahují látky, které ovlivňují cholesterol a tím pádem omezují ukládání tuku v tepnách. To má za následek lepší průchodnost tepen a cév a snižuje se tak riziko infarktů a mrtvic. Díky lepšímu prokrvení mozku se též stimuluje naše paměť. Lepší hospodaření s cholesterolem také pomáhá snížit nadváhu.
Další působení
Ibišek se hodí i pro diabetiky, protože stimuluje sekreci inzulinu. Pro diabetiky, kteří ibišek nemají rádi, můžeme ještě doporučit nápoj připravený podle článku zde. Ibišek ale pomáhá i ledvinám, ulevuje oční sítnici i nervům. Působí močopudně. Čaj je vhodný i pro žlučníkáře a pro osoby s nemocnými játry.
Příprava
Příprava je velmi jednoduchá. Buď si koupíme čaj naporcovaný na jednotlivé sáčky. Pak připravujeme klasicky přelitím vroucí vodou a následně asi desetiminutovým louhováním. Zakoupíte-li přímo sušené květy, které jsou samozřejmě lepší, pak na půl litru dejte asi hrst květů. Krátce povařte a pak vypněte plamen a nechte asi deset minut louhovat. Někteří čaj doslazují, ale to je zbytečné. Kyselá chuť je naopak osvěžující a povzbuzující. V létě si můžete čaj vychladit a podávat třeba s ledem. V zimě pak příjemně zahřeje. Je ale pravda, že i pití horkého ibiškového čaje v létě organismus spíše ochlazuje a hlavně dobře hydratuje. Doporučená dávka pro léčbu jsou čtyři šálky denně, tedy dohromady litr ibiškového čaje za den.