Jak obstát na trhu práce. Rady, které se vám budou hodit

 Ostatní 
13. prosince 2018 08:04 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Důležité je zapadnout do pracovního týmu Shutterstock
I když je nízká nezaměstnanost, někteří lidé mají stejně problém uspět na trhu práce. Chcete být úspěšní? Chcete postoupit na vyšší pozici? Máme dobrá doporučení.

Trh práce v poslední době nabízí na jedné straně velké možnosti, ale na straně druhé se řadě lidí nedaří se prosadit dle jejich představ. Kde bývá nejčastěji zakopán pes? Je to obvykle jednodušší, než by se zdálo.

Buďte odborníky

Základním předpokladem, abyste měli pracovní úspěch, je, abyste se v oboru, ve kterém pracujete, dále vzdělávali a nezůstávali u toho, co jste se dozvěděli ve škole nebo v předchozím zaměstnání. Většina zaměstnavatelů ocení reálné výsledky a nejen plané řeči a dobrý oblek. Optimální je, pokud je vaše práce i váš koníček. Jestliže se přirozeně zajímáte o nejnovější poznatky a jestliže si neustále čtete o tom, co je ve vašem oboru nového, budete úspěšní, ať budete dělat řemeslo či budete přednášet na vysoké škole.

Buďte skromní

Velkým problémem mnoha zaměstnanců jsou přehnané požadavky a přehnaná sebedůvěra. Jestliže přijde k zaměstnavateli mladý člověk bez zkušeností, čerstvě po škole a požaduje nástupní mzdu padesát tisíc, bývá obvykle v řadě odvětví odmítnut.

Také i v případě, že nejde o finanční ohodnocení vaší práce, ale jste neskromní v tom, jak vysíláte signály, že právě vy jste nejlepší a dokonalí, začnete postupně v pracovním kolektivu vadit a postupně se proti vám mnozí semknou. Velmi pravděpodobně se pak situace v zaměstnání pro vás stane nesnesitelnou. Skončíte buď sami, nebo vám nebude prodloužena smlouva.

Buďte přátelští

Snažte se být nevtíravě přátelští ke všem spolupracovníkům. Neuzavírejte žádné koalice proti někomu, protože se vám může snadno stát, že jiní zase uzavřou koalici proti vám. Jestliže budete nezištně lidem kolem sebe pomáhat, sice za to nic nedostanete, ale postupně si můžete vybudovat velmi slušnou pozici v práci a po čase vás budou chtít i na vyšší posty.

Buďte loajální

Snažte se pracovat pro firmu a snažte se neshodit ani kolegu, který udělal něco špatně. Odpusťte si výroky typu „vždyť jsem to říkal“ nebo jiné podobné. Nikdy nemluvte před okolím špatně o organizaci ani o spolupracovnících. Obyčejně se tato slova donesou právě těm, kterým nebyla určena a vy z toho budete mít problém.

Buďte pracovití

Snažte se vždy udělat něco nad rámec vašich povinností. Každý zaměstnavatel je totiž alergický na pracovníky, kteří udělají práci jen tehdy, pokud jim ji nařídí. Mnozí naopak ocení vaši kreativitu a schopnost operativně vyřešit problém. Nedělejte ale příliš samostatná rozhodnutí. Pokud byste zasahovali do cizích pravomocí, vždy se dotažte toho, kdo je v této věci odpovědný. Tím se nedotknete žádného kolegy a budete tak hodnoceni ještě lépe. Další inspiraci můžete najít i v zajímavém článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47