Připravte si sváteční medové dobroty
Ručíme vám za to, že si opravdu pochutnáte. Některé dobroty můžete přidat i na zpestření svátečního stolu k tradičnímu cukroví. Budete mlsat lahodně a přesto zdravě.
Medový svařák
Přísady:
- 500 ml vody
- 1 l suchého červeného vína
- 10 lžic medu
- 2 pomeranče
- 3 celé trubičky skořice
- hřebíček
- badyán
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na plátky (cca pět plátků si ponecháme k podávání) a dáme do hrnce s vodou. Přidáme všechno připravené koření a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plamene, do vody s pomerančem a kořením vmícháme med a necháme asi čtvrt hodiny odstát. Přidáme víno a opět přivedeme k varu. Přecedíme od kousků koření a pomeranče, nalijeme do vysokých hrnků, ozdobíme plátky pomeranče a podáváme.
Vánoční turecký med
Přísady:
- 3 bílky
- 180 g moučkového cukru
- 100 g tekutého medu
- 120 g nakrájených ořechů a mandlí
- neplněné dortové oplatky
Připravíme si vodní lázeň. V ní pomalu necháme rozehřát med. Pak rychle vyměníme misky. Do čisté misky dáme bílky a cukr a šleháme, než směs zhoustne. Do základu opravdu pomalu, jen tenkým pramínkem a za stálého míchání, přiléváme rozpuštěný med. Pak do směsi vmícháme ořechy a hmotu necháme lehce vychladnout. Natíráme na oplatku nebo na vhodné nádobí, aby se pak dal med odlepit. Vše jen lehce zatížíme a necháme do druhého dne uležet. Hotový med balíme do celofánu.
Medová kolečka
Přísady:
- 340 g hladké mouky
- 2 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 80 g medu
Všechny připravené suroviny zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozválíme a vypichujeme z něj kolečka. Medová kolečka klademe na hodně vymazaný plech. Skládáme je dál od sebe, protože se roztékají. Pečeme v předehřáté troubě, necháme vychladnout. Slepujeme je oblíbeným krémem a polovinu namáčíme v čokoládě. Medová kolečka necháme rozležet, pak krásně změknou. Je možné hned teplá kolečka stáčet na trubičku. Potom je plníme jako klasické trubičky. Chutnají báječně. A až budete mít sladkého dost, zkuste med třeba i naslano.
Sezamová panna cotta
Přísady:
- 500 ml mléka
- hrst sezamových semínek
- 1 lžíce medu
- 1 banán
- bourbon vanilka
- agar agar (prášek)
- čerstvé fíky
V mixéru rozmixujeme banán s agáve sirupem a sezamovými semínky. Tuto směs vlijeme do mléka a přidáme bourbon vanilku. Vše zahřejeme a přisypeme agar. Zahříváme a mícháme. Pak stáhneme z ohně a vlijeme do formiček. Necháme zatuhnout a podáváme ozdobené čerstvými fíky.
Poctivý český medovník
Přísady:
- 500 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 70 g sádla
- 10 lžic smetany
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 2 lžičky jedlé sody
Krém:
- 250 g másla
- 500 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 2 čerstvé žloutky
- 1 a půl sáčku vanilkového pudingu
- 2 lžíce silné černé kávy
Hladkou mouku prosejeme na vál. V rendlíku za stálého míchání svaříme smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Trochu prochladlou směs nalijeme do důlku v mouce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 až 6 dílů, každý díl rozválíme na tenkou kulatou nebo obdélníkovou placku, přeložíme je na vymazané plechy a ve vyhřáté troubě krátce upečeme dorůžova (asi 7 minut).
Pudingový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání vlijeme do zbylého vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, přikryjeme ho poklicí a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po částech přidáváme pudink a po kapkách černou kávu. Vymícháme hladký krém, kterým potřeme vychladlé placky. Potřené placky položíme na sebe (horní zůstane nepotřená), zatížíme a necháme proležet do druhého dne. Hotový medovník posypeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy.