Připravte si sváteční medové dobroty

 Recepty 
12. prosince 2018 17:18 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste si připravit medový svařák Shutterstock
Med je jedním z nejstarších a současně snad i nejrozšířenějších prostředků používaných už od dob Kleopatry. Využívá se jak v kosmetice, tak i v kuchyni. A my vám teď nabízíme jedinečné lahůdky pro vaše chuťové buňky.

Ručíme vám za to, že si opravdu pochutnáte. Některé dobroty můžete přidat i na zpestření svátečního stolu k tradičnímu cukroví. Budete mlsat lahodně a přesto zdravě.

Medový svařák

Přísady:

  • 500 ml vody
  • 1 l suchého červeného vína
  • 10 lžic medu
  • 2 pomeranče
  • 3 celé trubičky skořice
  • hřebíček
  • badyán

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na plátky (cca pět plátků si ponecháme k podávání) a dáme do hrnce s vodou. Přidáme všechno připravené koření a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plamene, do vody s pomerančem a kořením vmícháme med a necháme asi čtvrt hodiny odstát. Přidáme víno a opět přivedeme k varu. Přecedíme od kousků koření a pomeranče, nalijeme do vysokých hrnků, ozdobíme plátky pomeranče a podáváme.

Vánoční turecký med

Přísady:

  • 3 bílky
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 g tekutého medu
  • 120 g nakrájených ořechů a mandlí
  • neplněné dortové oplatky

Připravíme si vodní lázeň. V ní pomalu necháme rozehřát med. Pak rychle vyměníme misky. Do čisté misky dáme bílky a cukr a šleháme, než směs zhoustne. Do základu opravdu pomalu, jen tenkým pramínkem a za stálého míchání, přiléváme rozpuštěný med. Pak do směsi vmícháme ořechy a hmotu necháme lehce vychladnout. Natíráme na oplatku nebo na vhodné nádobí, aby se pak dal med odlepit. Vše jen lehce zatížíme a necháme do druhého dne uležet. Hotový med balíme do celofánu.

Medová kolečka

Přísady:

  • 340 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 80 g medu

Všechny připravené suroviny zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozválíme a vypichujeme z něj kolečka. Medová kolečka klademe na hodně vymazaný plech. Skládáme je dál od sebe, protože se roztékají. Pečeme v předehřáté troubě, necháme vychladnout. Slepujeme je oblíbeným krémem a polovinu namáčíme v čokoládě. Medová kolečka necháme rozležet, pak krásně změknou. Je možné hned teplá kolečka stáčet na trubičku. Potom je plníme jako klasické trubičky. Chutnají báječně. A až budete mít sladkého dost, zkuste med třeba i naslano.

Sezamová panna cotta

Přísady:

  • 500 ml mléka
  • hrst sezamových semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 banán
  • bourbon vanilka
  • agar agar (prášek)
  • čerstvé fíky

V mixéru rozmixujeme banán s agáve sirupem a sezamovými semínky. Tuto směs vlijeme do mléka a přidáme bourbon vanilku. Vše zahřejeme a přisypeme agar. Zahříváme a mícháme. Pak stáhneme z ohně a vlijeme do formiček. Necháme zatuhnout a podáváme ozdobené čerstvými fíky. 

Poctivý český medovník

Přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 70 g sádla
  • 10 lžic smetany
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 250 g másla
  • 500 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 čerstvé žloutky
  • 1 a půl sáčku vanilkového pudingu
  • 2 lžíce silné černé kávy

Hladkou mouku prosejeme na vál. V rendlíku za stálého míchání svaříme smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Trochu prochladlou směs nalijeme do důlku v mouce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 až 6 dílů, každý díl rozválíme na tenkou kulatou nebo obdélníkovou placku, přeložíme je na vymazané plechy a ve vyhřáté troubě krátce upečeme dorůžova (asi 7 minut).

Pudingový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání vlijeme do zbylého vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, přikryjeme ho poklicí a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po částech přidáváme pudink a po kapkách černou kávu. Vymícháme hladký krém, kterým potřeme vychladlé placky. Potřené placky položíme na sebe (horní zůstane nepotřená), zatížíme a necháme proležet do druhého dne. Hotový medovník posypeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky