Porušte tradice a připravte letos rybu na štědrovečerní večeři jinak
Navíc se najíte zdravěji a dodáte tělu méně kalorií, což se jistě přes svátky hodí. Méně tuků, více bylin a spousta neodolatelných chutných receptů. Věřte, že budete moc příjemně překvapeni.
Ořechový kapr
- 800 g kapra
- 50 g sardelové pasty
- sáček mražené zeleniny
- 1 lžíci soli
- olej na pečení
- 1 lžíci sekaných čerstvých bylinek (česnek, libeček, bazalka)
- hladkou mouku na obalení
- 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
- 3 lžíce másla
Porce kapra omyjeme, osolíme a každou porci potřeme sardelovou pastou a nasekanými bylinkami, pak rybu obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji opečeme porce kapra po obou stranách dozlatova.
Hlubší zapékací mísu vymažeme částí másla, vložíme do ní porce kapra, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a poklademe plátky másla. Ve vyhřáté troubě zapékáme asi 10 minut. Zeleninu (hrášek, celer, karotku, kukuřici) podusíme na másle, mírně podlijeme a dochutíme solí a bylinkami.
Česnekový pstruh s bylinkovou krustou
- 1 svazek petrželové natě
- 4 ks pstruha
- 2 lžíce strouhanky
- 2 hrsti bazalky
- 8 stroužků česneku
- 200 g másla
- jemně nasekané byliny – kopr, kerblík, petržel, citron
- sůl
- hladkou mouku
Česnek oloupeme a utřeme se solí. Bazalku s petrželkou jemně nasekáme a promícháme s česnekem a solí. Namíchané bylinky s česnekem rozdělíme na 2 porce. Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme bylinkami s česnekem. Na vyplnění pstruhů rozdělíme 1 celou porci bylinek. Pak pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle.
Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme asi 80 g změklého másla a trochu strouhanky (asi 2 lžíce). Vznikne nám hustá hmota. Zapékací mísu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a každou rybu na povrchu potřeme hustou bylinkovou směsí. Bylinkami nešetříme. Potřené ryby polijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby, dokud bylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 20 - 30 minut.
Kapří filet se zázvorem a kokosovým mlékem
- kapří filety bez kostí s kůží
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce sezamového oleje
Nakládaný zázvor:
- 100 g zázvoru
- 20 g hnědého cukru
- 30 g rýžového octa
- chilli dle potřeby
- 1 ks limety
Kokosová omáčka:
- 20 g zázvoru
- 50 g cibule
- 20 g řapíkatého celeru
- 2 lžíce sezamového oleje
- čerstvé chilli (dle chuti)
- 3 dcl kokosového mléka
- 200 g dužiny z čerstvých rajčat
- trocha čerstvého koriandru
- 3 lžíce mango chutney
- 1 ks limety
Filátka z kapra povaříme cca 5 minut v rybím vývaru. Cibulku společně se zázvorem orestujeme na oleji, přidáme rajčata, řapíkatý celer a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme všechny zbývající suroviny a svaříme na polovinu. Na konec přidáme nasekaný koriandr a limetovou šťávu.
Zázvor nakrájíme na stejné nudličky, spaříme vroucí vodou a zalijeme horkým sirupem z cukru a octa. Přidáme chilli a necháme vařit na mírném ohni asi půl hodiny. Přílohu volte taky netradiční - třeba jasmínovou rýži, která se k tomuto pokrmu skvěle hodí. A budete-li jíst polévku, i tu zkuste letos jinak. Hlavně, aby v chladných dnech zahřála.