Porušte tradice a připravte letos rybu na štědrovečerní večeři jinak

 Recepty 
09. prosince 2018 14:35 / Martina Langová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Rybu nemusíte jíst vždy se salátem Pixabay
Nikde není psáno, že na Štědrý večer musíme jíst kapra! A tak zkuste letos tuhle tradici porušit a okuste i nějakou jinou rybu. Třeba i s jinou přílohou, než je tradiční bramborový salát.

Navíc se najíte zdravěji a dodáte tělu méně kalorií, což se jistě přes svátky hodí. Méně tuků, více bylin a spousta neodolatelných chutných receptů. Věřte, že budete moc příjemně překvapeni.

Ořechový kapr

  • 800 g kapra
  • 50 g sardelové pasty
  • sáček mražené zeleniny
  • 1 lžíci soli
  • olej na pečení
  • 1 lžíci sekaných čerstvých bylinek (česnek, libeček, bazalka)
  • hladkou mouku na obalení
  • 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce másla

Porce kapra omyjeme, osolíme a každou porci potřeme sardelovou pastou a nasekanými bylinkami, pak rybu obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji opečeme porce kapra po obou stranách dozlatova.

Hlubší zapékací mísu vymažeme částí másla, vložíme do ní porce kapra, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a poklademe plátky másla. Ve vyhřáté troubě zapékáme asi 10 minut. Zeleninu (hrášek, celer, karotku, kukuřici) podusíme na másle, mírně podlijeme a dochutíme solí a bylinkami.

Česnekový pstruh s bylinkovou krustou

  • 1 svazek petrželové natě
  • 4 ks pstruha
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 hrsti bazalky
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g másla
  • jemně nasekané byliny – kopr, kerblík, petržel, citron
  • sůl
  • hladkou mouku

Česnek oloupeme a utřeme se solí. Bazalku s petrželkou jemně nasekáme a promícháme s česnekem a solí. Namíchané bylinky s česnekem rozdělíme na 2 porce. Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme bylinkami s česnekem. Na vyplnění pstruhů rozdělíme 1 celou porci bylinek. Pak pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle.

Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme asi 80 g změklého másla a trochu strouhanky (asi 2 lžíce). Vznikne nám hustá hmota. Zapékací mísu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a každou rybu na povrchu potřeme hustou bylinkovou směsí. Bylinkami nešetříme. Potřené ryby polijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby, dokud bylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 20 - 30 minut.

Kapří filet se zázvorem a kokosovým mlékem

  • kapří filety bez kostí s kůží
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sezamového oleje

Nakládaný zázvor:

  • 100 g zázvoru
  • 20 g hnědého cukru
  • 30 g rýžového octa 
  • chilli dle potřeby
  • 1 ks limety

Kokosová omáčka:

  • 20 g zázvoru
  • 50 g cibule
  • 20 g řapíkatého celeru
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • čerstvé chilli (dle chuti)
  • 3 dcl kokosového mléka
  • 200 g dužiny z čerstvých rajčat
  • trocha čerstvého koriandru
  • 3 lžíce mango chutney
  • 1 ks limety

Filátka z kapra povaříme cca 5 minut v rybím vývaru. Cibulku společně se zázvorem orestujeme na oleji, přidáme rajčata, řapíkatý celer a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme všechny zbývající suroviny a svaříme na polovinu. Na konec přidáme nasekaný koriandr a limetovou šťávu.

Zázvor nakrájíme na stejné nudličky, spaříme vroucí vodou a zalijeme horkým sirupem z cukru a octa. Přidáme chilli a necháme vařit na mírném ohni asi půl hodiny. Přílohu volte taky netradiční - třeba jasmínovou rýži, která se k tomuto pokrmu skvěle hodí. A budete-li jíst polévku, i tu zkuste letos jinak. Hlavně, aby v chladných dnech zahřála.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky