Nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví: Jednoduché, rychlé a levné
Cukroví, které není potřeba péct, je velmi oblíbené. Zvládne ho připravit i sebenešikovnější hospodyňka nebo malé dítě. Jeho výhoda spočívá ve velmi rychlé přípravě a jednoduchosti, přičemž nijak netratí na chuti. Toto jsou nejoblíbenější druhy u nás.
Kokosové kuličky
Snad nejjednodušší recept na nepečené cukroví vůbec. V misce smíchejte:
160 g cukru a stejné množství strouhaného kokosu
3 lžíce kakaa
6 lžic rumu
60 g másla
3 lžíce mléka
Tvarujte kuličky, které pak obalte v kokosu. Uložte do lednice. Hotovo!
Rafaelo
To bychom nebyli Češi, abychom si nepřišli sami na to, jak vyrobit lahodné bílé kokosové kuličky. Jejich chuť je vynikající a přitom je postup tak jednoduchý a cena tak nízká! Budete potřebovat:
1 kondenzované mléko v plechovce
200 g strouhaného kokosu
Mléko a kokos smíchejte v misce. Dejte na pár hodin do lednice – kuličky se vám pak budou lépe tvarovat. Ze spařených a oloupaných mandlí pak společně s těstem vytvořte kuličku, kterou obalte v kokosu. V chladu vydrží několik týdnů, ale sníte je určitě dřív.
Včelí úly
Jakmile se řekne nepečené cukroví, každý si vybaví včelí úly neboli vosí hnízda. Na jejich přípravu budete potřebovat
200 g mletých piškotů
180 g moučkového cukru
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
80 g másla
2 lžíce vody
Vše smíchejte dohromady a vmačkejte do formiček, které si vysypte moučkovým cukrem. Vyklepněte, naplňte vaječným likérem a zalepte piškotem. Skladujte v chladu.
Mandlové hříbečky
Je to vlastně recept na domácí marcipán, který má mnoho lidí v této formě spojeno s Vánocemi. Pokud vás už nebaví klasické kuličky nebo včelí úly, je toto ideální změna. Připravit je můžete klidně těsně před Štědrým dnem, uležet totiž potřebují pouze 24 hodin.
Spařte 200 g mandlí a poté je oloupejte a osušte
Namelte je na jemno a smíchejte s 200 g cukru moučky a 2 – 3 lžícemi medu
Těsto dokonale zpracujte, aby drželo. Klidně přidejte trochu medu, protože by mělo trošku lepit. Třetinu těsta obarvěte lžící hořkého kakaa a opět propracujte. Ze světlého těsta pak tvarujte nožičky, z tmavého kloboučky a nakonec spojte.
Jakmile budete mít hotové i nepečené cukroví, můžete letošní vánoční shon kolem jeho přípravy považovat za ukončený. Teď už si jen dejte nohy na stůl a připravte si oblíbené nápoje zimy, o kterých jsme nedávno psali.