Kolem čištění zubů koluje mnoho polopravd a mýtů. Jaký je správný postup?

 Krása 
13. prosince 2017 16:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud chcete mít krásné zuby, musíte vědět, co pro to udělat Shutterstock
Zuby si čistí snad každý už od útlého dětství. I přesto, že jde pro drtivou většinu lidí o naprosto rutinní záležitost, stále kolem čištění chrupu panuje mnoho mýtů. Jak je to ale ve skutečnosti? Možná budete sami překvapeni.

Čistíte si zuby už desítky let, ale sami máte dojem, že to pořád není ono? Tak to zřejmě něco děláte špatně. Na poli zubní hygieny se neustále něco mění, ať už jde o zažité postupy nebo o čím dál modernější techniku, která slibuje dokonalé vyčištění vašich zubů. Jenže mnohdy je realita poněkud odlišná.

I odborníci se shodují na tom, že správné čištění zubů je docela věda. Naučit se správný postup se ale rozhodně vyplatí. Pokud totiž budete vědět, jak spolehlivě z vašeho chrupu odstranit nečistoty i plak, přitom nepoškodit dásně a ještě si udržet zdravé zuby bez kazů, budete nadšeni. Vyvarujete se zbytečných bolestí, ušetříte tisíce za zákroky u zubního lékaře a ještě se budete moci smát na svět bez obav, že na váš chrup bude smutný pohled. A nezapomeňte, že právě zuby mohou odhalit řadu nemocí.

Pár zásad, jak si nejlépe vyčistit zuby

Jde v podstatě o univerzální rady, kterými se může řídit většina populace. Pokud ale trpíte nějakým speciálním problémem, raději se o metodě správného čištění zubů  poraďte se svým zubařem.

Měkký kartáček a lehká ruka

Poškozená sklovina a dásně, to není žádná legrace. Pro vaše ústa je nejvhodnější co nejměkčí kartáček, na který navíc při čištění netlačíte. To znamená, že budete muset zuby čistit trochu déle, než když je „oškrábete“ středním kartáčkem – trik je ovšem v tom, že je ani při delším čištěním nebudete zatěžovat a poškozovat.

Základem je krouživý pohyb

Dřív se učilo čištění shora dolů, od dásní, v amerických filmech si zase z nějakého důvodu často čistí zuby do stran. Jak tedy na čištění? Velmi měkký kartáček přiložte na zub i dáseň zároveň –  klidně i „půl napůl“ – a vyvíjejte jemný, krouživý pohyb, bez tlaku. Ten jediný zaručí, že kartáček jezdí po celé ploše každého zubu - od kraje až po dásně. Čistěte důkladně i zezadu, nezapomeňte na plochy stoliček.

Nezapomeňte na mezizubní prostory

Běžný kartáček se nedostane do tenoučkého prostoru mezi dvěma zuby, kde se usazuje povlak a kde se rády tvoří špatně odstranitelné kazy. Po konzultaci se stomatologem nebo zubním hygienikem si proto pořiďte vhodný mezizubní kartáček. Mezi zuby bývají rozdílné mezírky, a tak dost možná budete mít hned několik velikostí mezizubních kartáčků. Tyto kartáčky jsou účinnější než niť a mezizubní prostory s ním při správné technice vyčistíte rychle a bezpečně.

Elektrický kartáček a další vymoženosti

Elektrické kartáčky jsou nástroje jako každé jiné – na něco se hodí, na něco ne. Vyloženě vhodné mohou být pro lidi, kteří mají fyzický problém s drobnými krouživými pohyby rukou – starší nebo s poraněnou rukou. Využití pro elektrický kartáček nicméně může najít každý, jen si dejte pozor na poškození dásní. Měly by mít jemné štětiny, neměli byste na ně tlačit a musíte dbát zvýšené opatrnosti. Jako doplněk (nikoli náhražka) kartáčku se pak může hodit také zubní sprcha nebo další příslušenství.

Jak dlouho si zuby čistit?

Zuby se mají čistit tak dlouho, dokud nejsou čisté. Někdy je potřeba méně času, jindy více – zkontrolujte se důkladně v zrcadle. Obecně se ale dá říct, že pokud postupujete po stranách, tak na každý kvadrant budete potřebovat minimálně 30 sekund, celkem tedy přinejmenším dvě minuty. Pamatujte ale: cílem je mít čisté, hladké zuby, od krčku po špičku, a zároveň je čistit jemně a něžně. Jestli vám takové čištění zabere čtyři minuty, tak si z toho nedělejte hlavu.

Alespoň dvakrát denně

Zuby je nejlepší čistit po jídle, a to nejméně dvakrát denně. Ráno počkejte po snídani a večer po čištění už nic nejezte a pijte případně jen čistou vodu. Klidně si zuby čistěte i víckrát, například po obědě – při správné technice je tím nepoškodíte, naopak ústní dutině ulevíte od nečistot a různých kyselin obsažených v jídlech.

Kartáček měňte, kdykoli je potřeba

I měkčí kartáček zpravidla vydrží třeba dva nebo tři měsíce – nezapomeňte, že na něj nemáte tlačit, takže roztřepená vlákna se určitě neobjeví po týdnu. Déle než čtvrt roku ale kartáček obvykle nepřežije. Jeho výměna je nutná nejen kvůli opotřebení, ale i z hygienických důvodů.

Nepřehánějte to s ústní vodou

Někdy vám i po vyčištění zubů zůstane v ústech nepříjemný pocit, jindy zase máte ústní vodu „nařízenou“ kvůli problémům s dásněmi nebo třeba v rámci hygieny po vytrhnutí zubů moudrosti. Mnohé z nich ale zabijí opravdu všechno, co v puse máte, včetně dobrých bakterií, které do pusy patří. S vyplachováním to proto nepřehánějte.

Nezapomínejte na děti

Je opravdu zásadní, abyste věnovali péči chrupu svých dětí. Mléčné zuby brzy vypadnou, takže musí o chrup náležitě pečovat odmala – třetí zuby jim nevyrostou. Ukažte ratolestem správnou techniku, nešetřete na „výbavě“, a pokud nejsou dostatečně šikovné (však ony do toho dorostou…), nelitujte několika minut a zuby jim dočistěte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve