Dýně začínají dozrávat, uvařte si dýňovou polévku
Dýně má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí - obsahuje méně než 20 kcal na 100 g! A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán - má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.
Nejznámější a nejčastěji prodávané dýně Hokkaidó (často označované hokaido) mají sytě oranžovou barvu (Uchiki Kuri). Jsou kulaté s mírně zploštělým spodním koncem. Na konci se stopkou mají zúžený a protáhlý tvar. Kromě červenooranžových druhů se pěstují i varianty žluté, žíhané či se zelenou slupkou. Dužninu však mají všechny podobnou – oranžovou, pevnou a měkkou. Chuťově připomíná jemné brambory, pečené kaštany, někomu i oříšky.
Recept na dýňovou polévku
Ingredience
- 1 ks cibule,
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru,
- olej,
- 1 kg dýně,
- pepř sůl,
- smetana,
- kyselá smetana,
- pažitka, bazalka
Postup přípravy receptu
Oloupanou cibuli nakrájíte na kostičky a osmahnete dozlatova na oleji. Přidáte na kostičky nakrájenou dýni a zalijete vývarem. Necháte 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíte a necháte vychladnout.
Dýňovou polévku rozmixujete a ochutíte pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáte zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříte.
Výbornou dýňovou polévku podávejte se lžičkou kyselé smetany a na talířku ozdobte čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.