خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Pozor na otravu bezinkami. Znáte pověry s nimi spojené?

Čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
26. září 2017 11:02 / Shutterstock
  61   7
Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého neboli bezinek. Bez černý patří mezi nejoblíbenější a také nejznámější léčivé rostliny. O jeho léčivých účincích věděli i naši předkové a v lidové medicíně se bezinky užívaly od nepaměti.

Tato rostlina, které se tak dobře daří na okrajích lesů i na sutích či skládkách, nám nabízí své plody hned dvakrát. Nejprve v květnu trháme bělavě nažloutlé koláče květů, které sušíme. Léčivý čaj z květů bezinek se hodí při horečkách, nachlazení či nemocích průdušek. Podruhé sbíráme černý bez v září, kdy dozrávají jeho plody, tedy bezinky.

Černý bez má spoustu pozitivních vlastností, proto byli naši předkové přesvědčeni, že přináší do domu štěstí a chrání jeho obyvatele před mnoha nemocemi.

Co obsahují bezinky

Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která pozitivně působí na imunitu.

Co praví pověry

  • Říká se, že uvnitř keře žijí duchové i čarodějnice, proto poraněné dřevo krvácí rudou mízou
  • Žvýkáním bezové větvičky se zmenší bolest zubů, dále bezinka zahání horečku, léčí revmatismus i bradavice
  • Při svatbách přináší novomanželům štěstí
  • Bezinka položená vedle polštáře přináší klidný spánek
  • Do bezového keře prý nikdy neuhodí blesk
  • Při pohřbívání se křížek z bezového dřeva dává do rakve zemřelým
  • Naši předkové věřili, že zahání dobytčí mor a velmi rádi si vysazovali bezové keře u stavení a na zimu z nich vařili povidla

 Jak se také říká bezinkám

  • kozičky
  • kosmatice (bezový květ)
  • psí bez
  • smradlavý bez
  • smradlinky
  • chebzí

Čerstvé je nejezte

Čerstvé bezinky jsou totiž mírně jedovaté. Stejně jako listy a kůra bezu černého. Tepelným zpracováním nebo kvašením v případě výroby bezinkového vína, se tyto látky spolehlivě zničí. Stejně tak jsou bezpečné i sušené bezinky, kde je jejich jedovatost procesem sušení také neutralizována.

📷
4
fotografie
Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nádherná místa, kde se můžete koupat po celý rok. Zadarmo vás zahřeje léčivá termální voda

Zprávy

Konec slevových akcí na alkoholické nápoje?

Bydlení

Proměňte svou starou ložnici v místo, kde se vám bude krásně spát i snít