Dávejte si pozor na arašídy

Arašídy, buráky, podzemnice olejná. Vysoce alergická potravina.
 Zdraví 
25. září 2017 08:30 / Shutterstock
  6   1
Arašídy mohou být poměrně záludným zdrojem mnoha obtíží. S jejich konzumací to proto nepřehánějte. V článku si vysvětlíme proč.

Ořechy jsou přece zdravé

To je pravda. Problém je v tom, že arašídy nejsou ořechy. Mají s nimi sice řadu podobných vlastností, ale jde o luštěninu, která se upravuje pražením a obvykle se dochucuje solí. Navíc arašídy mají přední místo mezi potravinovými alergiemi. V některých případech je reakce dokonce tak silná, že se dostaví i anafylaktický šok, který může vést až k úmrtí pacienta. V zemích, kde se ve velkém konzumuje i arašídové máslo a další produkty se jedná až o několik set úmrtí během roku.

Arašídy se mohou objevit i tam, kde je nečekáte

Toto je bohužel smutná skutečnost. Jestliže u sebe rozpoznáte alergii na arašídy, musíte se jejich konzumaci pochopitelně vyhnout. Výrobci potravin ale používají arašídy při přípravě různých sušenek. Jejich stopy se mohou objevit i ve výrobcích, které jsou jen zpracovávány na stejných linkách. Do mnoha pokrmů se zase používá olej z podzemnice olejné, což je ona rostlina, která nám arašídy poskytuje. Sice v některých případech nemusí olej alergii působit, ale to dopředu nevíte, protože to závisí na teplotách při získávání daného oleje.

Nevadí jen alergie

Při konzumaci arašídů ale nejde zdaleka jen o alergii. Dalším problémem je, že jsou arašídy poměrně energeticky vydatné. Arašídy se musí jíst pražené, jinak nejsou stravitelné. Pokud je ale budete konzumovat ve velkém množství, připravujete si možný problém, kvůli látkám, které při pražení vznikají. Pokud je jíte solené, dostáváte do těla zase zbytečně velké množství soli. Ta, jak se prokázalo, také není ve velkém přátelská našemu zdraví. Zvýšený krevní tlak je jen jedním problémem. Mezi další se řadí fungování ledvin, celkové hospodaření se sodíkem a další následné potíže.

Pozor na plísně

Mezi rizika konzumace arašídů patří také různé plísně, které mohou při jejich skladování vznikat. Jsou pochopitelně rakovinotvorné. Jde zde o aflatoxiny. Měli byste se proto vyhnout konzumaci arašídů z pochybných zdrojů, starých a chutnajících žlukle.

Arašídy mají i dobré vlastnosti

Abychom ale jen burské oříšky nehaněli, je třeba vědět, že pro ty, kdo nejsou alergičtí, mohou poskytovat i řadu prospěšných látek. Abyste se vyhnuli různým negativním účinkům, doporučujeme jíst arašídy, které si sami vyloupete z neporušené slupky. To bývá zárukou, že oříšek není prolezlý plísní. Takový arašíd je navíc bez soli, která by zbytečně zatěžovala vaše tělo. Také to trvá delší dobu než ho vyloupete, takže jich patrně sníte méně. Arašídy obsahují i antioxidanty, vitamíny a další tělu prospěšné látky.

Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Pět bylin, které byste měli mít vždy při ruce
Pozor na jedy, které číhají ve vaší blízkosti. Jsou i tam, kde byste je nečekali
Jezte dýni Hokkaido. Je prevencí proti rakovině
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Země vína, ostrého guláše, čardáše a termálních pramenů: Maďarsko stojí určitě za návštěvu

Zprávy

Po nejvyšších teplotách v historii přijde ochlazení! Jak bude v září?

Bydlení

Zdravotní křeslo je pro seniora rajský balzám

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn