Myslíte si, že máte modré nebo zelené oči? Jste na omylu. Máte úplně jinou barvu

 Ostatní 
22. září 2017 08:40 / Jitka Jahodová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Oči jsou pro člověka jedním z nejdůležitějších smyslových orgánů. Jak je to doopravdy s jejich barvou? Shutterstock
Možná tomu nebudete při pohledu do zrcadla věřit, ale všichni lidé na světě mají hnědé oči. Tedy z pohledu vědy.

Vše se točí kolem melaninu, životně důležitého hnědého pigmentu, díky němuž se v létě na slunci nespálíme. Melanin se kromě pokožky nachází rovněž ve vlasech a v očích, takže čistě technicky vzato jsou všechny oči na světě zbarveny do hněda a záleží jen na tom, kolik melaninu v nich máte.

Čím více pigmentu obsahují, tím více jejich odstín pohlcuje světla a tím vypadají hnědší. S jeho menší dávkou pohlcují méně vlnové délky světla a objevují se odstíny zelené barvy. A když máte melaninu opravdu málo, vypadají vaše oči duhově modře. To je taky důvod, proč většina novorozenců má při příchodu na svět modré oči. Jejich melanin se ještě nestačil vyvinout.

Za proměnlivým množstvím melaninu v lidském těle stojí evoluce. Když se lidé stěhovali z rovníkových oblastí se spoustou slunečního svitu, do chladnějších severních oblastí s menšími dávkami UV záření, přestali velké množství pigmentu potřebovat a naše tělo se tomu zkrátka přizpůsobilo.

Z očí se odpradávna věští a čtou se z nich diagnózy. Zaručené zdroje informují i o tom, že konkrétní barva se váže ke konkrétnímu charakteru člověka. Z vědeckého hlediska je to ale nesmysl.

Oči mohou prozradit radost, strach, sílu vítězství i zklamání z prohry. Co je ale mnohem důležitější jsou i klíčem k diagnostice mnoha chorob celého organismu. Ne nadarmo se říká, že oči jsou oknem do vašeho zdraví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008