Jak zanechávat menší ekologickou stopu

 Ostatní 
20. září 2017 18:56 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
I moderní život může být šetrný k přírodě. Shutterstock
V současné době žije většina vyspělého světa na ekologický dluh. Spotřebováváme více, než je schopná naše planeta unést. Existují ale možnosti, abychom žili šetrněji vůči svému okolí. Máme pro vás několik doporučení.

Nemusíte se stěhovat do jeskyně, stačí myslet

Nejde o to, abyste se zcela zřekli možností současné doby. Spíš jde o to, jak do současného života zařadit prvky, které zredukují naši stopu v tomto světě. U různých činností existují vždy alternativy, které jsou k přírodě šetrnější a někdy i levnější pro vaši peněženku.

Náměty pro každý den

Velkým producentem ekologické zátěže je transport všeho druhu. Může se jednat o leteckou dopravu, ale stejně tak i autobusy, vlaky a auta. Pokud se vám podaří zredukovat svou spotřebu v této oblasti, přírodě prospějete. Toho dosáhnete například konzumací potravin, které vznikly ve vaší blízkosti a nevezly se z opačného konce světa. Nebo tím, že drobnější pojížďky po městě vykonáte na kole. Prospět můžete i tak, že si pořídíte auto, které má velmi malou spotřebu, případně nabídnete své auto ke spolujízdě jiným lidem, takže nepojedete sami ve voze.

Pokud si kupujete do domácnosti nový spotřebič, měli byste se zajímat o to, zda je dostatečně úsporný a šetrný k životnímu prostředí. Dnes vám již pomohou různé energetické štítky a značky, ale jistě není problém i podrobnější srovnání, protože výrobci jsou povinni o spotřebě informovat. Pokud vám někde v bytě přestane svítit světlo, můžete ho nahradit jiným, které má lepší poměr svítivost versus spotřeba.

Usilujte o to, aby vaše bydlení bylo dobře zateplené, abyste si jednak snížili své náklady na vytápění a současně omezili emise skleníkových plynů, které vznikají spalováním. Jako zdroj tepla preferujte obnovitelné zdroje, například dřevo, ale ještě lépe energii ze slunce, z biomilířů a dalších ekologických zdrojů.

Sázejte ve svém okolí stromy. Ty totiž zachycují značné množství oxidů uhlíku a současně poskytují potřebný stín, zlepšují klima ve své blízkosti a i jinak mohou sloužit – například se na nich urodí ovoce, které nebude pak třeba dovážet z jiného koutu světa.

Důsledně třiďte odpady a snažte se minimalizovat množství produkovaného odpadu tím, že budete kupovat jen to, co skutečně využijete. Dnes již začínají existovat prodejny, kde si můžete nakoupit do svých nádob a sáčků. Nepoužívejte igelitové tašky a pytlíky. Využívejte i zboží z druhé ruky. To, co sami už nechcete, nabídněte jiným.

Existuje samozřejmě mnoho dalších oblastí, ve kterých můžete svou stopu redukovat. Zmenšete spotřebu masa, nepřejídejte se, nepoužívejte potraviny, které se vyrábějí příliš složitým postupem a je při nich spotřebováno velké množství energie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod