Mingle život má své výhody i nevýhody

 Vztahy 
18. září 2017 14:28 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Moderní doba přeje takzvaným mingles vztahům. Partneři mají trvalý vztah, ale žijí v oddělených domácnostech. Shutterstock
Partnerské vztahy mohou mít různé podoby. Někdo žije v klasické rodině, někdo takzvaně mingle. Výraz mingle vznikl spojením anglických slov "married, but single". V podstatě sice má člověk stálého partnera, ale přesto žije pár či někdy i celá rodina odděleně, v samostaně fungujících domácnostech. Má takový vztah z dlouhodobého hlediska šanci?

Mingle život je podle psychologů důsledkem trendu této doby, který směřuje k čím dál většímu oddalování. Část z lidí, kteří jsou tzv. mingles, jsou lidé rozvedení, kteří si sice našli nového partnera, ale nemají potřebu zkoušet znovu společné soužití a zvykat si na permanentní přítomnost druhého. Další část vyznavačů životního stylu mingle jsou však mladí lidé, kterým zkrátka takový způsob života vyhovuje. V jejich případě často jde o snahu vyvarovat se stereotypům, které se po čase v soužití dvou lidí do vztahu vkradou.

Život mingles spočívá v tom, že partnera sice máte a pravidelně se scházíte, ale nežijete ve společném bytě. Avšak i tyto vztahy mohou být podle odborníků velice naplňující a stálé. S partnerem se pravidelně stýkáte, chodíte společně za zábavou, trávíte pohromadě volný čas, zkrátka děláte to, co každý jiný pár, jen s tím rozdílem, že poté odcházíte každý do své vlastní domácnosti.

Výhody mingles vztahů

Výhodou mingle vztahu může být to, že se s partnerem setkáváte jen ve chvílích, kdy na něj takzvaně "máte náladu". V době, kdy máte čas i chuť společně trávit chvíle. Zároveň, kdykoliv chcete, můžete se věnovat jen sami sobě, své domácnosti, koníčkům nebo přátelům a podobně.

Nezávislost ve vztahu může být výhodná pro obě strany. Ženy se mohou dostatečně věnovat samy sobě a svojí kariéře, nemusejí po svém partnerovi uklízet ani prát apod. I některým mužům takovýto stav vyhovuje, neboť mohou kdykoliv vyrazit za svými koníčky nebo kamarády, aniž by se museli obávat výčitek svojí ženy. Samostatnost, nezávislost a neustálé jisté vzrušení je právě to, co mingles na těchto vztazích nejvíce baví.

Mingle vztahy jsou většinou možné a žádané v jisté fázi života, obvykle když se potkají dva lidé, kteří už mají každý vyřešené samostatné bydlení.

Nevýhody mingles vztahů

Finanční stránka je jedním z negativ mingles vztahu. Placení dvou bytů a vůbec vedení dvou různých domácností je pro každého jedince v takovém vztahu více zatěžující. Kromě toho se může jako negativum jevit, že důvěra v takovémto vztahu může být přeci jen trochu nalomená. Co když to, že spolu nežijete, si váš protějšek vykládá tak, že si vlastně občas může užít někde jinde? Když onemocníte a žijete sami, pak tu není nikdo, kdo by se o vás postaral a pomohl vám.

Mezi časté výtky vůči mingles soužití se uvádí, že charakter toho druhého doopravdy můžete poznat jen při soužití ve společném prostoru, kde každý den musíte řešit celou řadu maličkostí a úskalí každodenního kontaktu. Tato námitka má své opodstatnění. Společný život dovoluje mnohem větší nahlédnutí "pod pokličku" toho druhého, poznání jeho osobnosti se vším všudy, ale na druhou stranu je i mnoho dvojic, které sice žijí společně, tráví spolu fyzicky hodně času, ale ve skutečnosti se mohou cítit osaměle, neboť jim chybí citové zázemí a opora. Pokud je tato podpora aktivní ve vztahu, kde třeba žije každý po svém, pak mnohdy může být stejně kvalitní ne-li kvalitnější než soužití párů, které se každé ráno probouzejí ve společné ložnici.

Každý to má ale jinak. Nejdůležitější je vzájemná dohoda. Pokud mingles soužití vyhovuje oběma, pak nemá smysl hledět na nějaké společenské předsudky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008