Co dokáže snadno a příjemně vylepšit paměť? Budete překvapeni
Vědci z univerzity L'Aguile zjistili, že kakao, které čokoláda obsahuje, pomáhá nejen paměti, ale obsahuje také flavanoly, které mají blahodárný vliv na cévní výstelku a tím předcházejí ucpávání tepen.
Závěry z dostupných výzkumů vědci analyzovali a shrnuli v obsáhlé zprávě, podle níž flavanoly podporují proudění krve do částí mozku klíčových pro paměť, pozornost a rychlost zpracování vizuálních podnětů, a to jak v krátkodobém, tak i dlouhodobém horizontu. Nejdůležitějším zjištěním ale bylo, že tato podpora se daleko výrazněji, než u mladých a zdravých jedinců, projevuje u lidí vyššího věku. Dokáže totiž udržet patřičně prokrvený, a tudíž i aktivní, gyrus dentatus, vroubkovaný závit v hipokampu, který je nejpravděpodobnější příčinou výpadků a ztráty paměti spojené s vyšším věkem.
Jaké další účinky čokoláda má?
- Čokoláda po ránu pomáhá vyvážit negativní dopady neprospané noci
- Zlepšuje kognitivní funkce i náladu
- Zlepšuje funkci mozku
- Redukuje stres
- Působí jako prevence diabetu
Co obsahuje kvalitní čokoláda?
V 30 g hořké čokolády se nachází okolo 160 kcal. Tuky tvoří 12 g, proteiny 2,2 g, sacharidy 13 g – z toho 3 g patří vláknině. Z vitamínů jsou zastoupeny ty ze skupiny B a vitamín K. Hořká čokoláda obsahuje i minerály a stopové prvky. Mangan v tomto množství čokolády tvoří 27% doporučené denní dávky, měď 25% DDD, železo 19%, hořčík 16% a fosfor 9%. V menších množstvích je obsažen i vápník, draslík, zinek a selen.
Nezapomínejte však, že není čokoláda jako čokoláda. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak se ptejte po pravé čokoládě. Je sice dražší, ale na rozdíl od podezřele levných čokolád obsahuje pravé kakao, má uvedené příznivé účinky a ještě vám poskytne skutečně vynikající chuťový zážitek. A na rozdíl od levných "čokolád" neobsahuje žádné nepřirozené příměsi a průmyslová dochucovadla.