Alergie na sezam je stále častější
Počet alergiků roste
Počet osob, které mají prokázanou alergii na sezam, roste. Tato semínka, která velmi chutně doplňují mnohé pečivo a dávají chuť i některým obalovacím směsím na maso a používají se také k lisování oleje, jsou velmi alergenní. Někteří vědci mají za to, že je to dáno jejich cizokrajným původem. Každopádně sezam patří mezi asi deset nejvýraznějších alergenů, takže pokud máte nějaké potíže a nevíte z čeho, měli byste zbystřit.
Alergie na sezam je doživotní
Smutnou zprávou je, že pokud zjistíte u sebe alergii na tato chutná semínka, máte doživotně smůlu. Alergie neslábne a v některých případech může být velmi nebezpečná. Jestliže totiž na tento alergen reagujete anafylaktickým šokem, stačí jen velmi malé množství a alergická reakce nastane v plné síle.
Potíže se zjištěním alergie
Mnozí alergici mají obtíže, ale nedokážou zjistit, co je způsobuje. U některých osob totiž alergická reakce nastupuje se značným zpožděním po konzumaci sezamu, takže si vůbec nedáte do souvislosti své potíže s tím, co jste před několika dny snědli. Jestliže máte podezření na sezam a chcete ho potvrdit či vyvrátit, zkuste ho na týden vyřadit z jídelníčku a záhy zjistíte, jak se věci mají.
Sezam se používá často
Bohužel je toto drobné semínko přidáváno stále častěji do různých pokrmů. Vedle klasických pekařských výrobků najdete sezam také v obalovacích směsích na maso, ve farmaceutických výrobcích, kde je zastoupen ve formě oleje a může tak způsobit značné kožní alergie. Sezamový olej může být použit v různých potravinářských výrobcích a je bohužel ještě více alergický než semínka. Ani vysoké teploty ho nezbavují jeho neblahých účinků. Na obalech výrobků a všude, kde se uvádějí alergeny hledejte číslo 11 a pokud jste na sezam alergičtí, vyhněte se mu.