Alergie na sezam je stále častější

 Zdraví 
19. září 2017 08:05 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pro někoho velmi zdravá potravina, pro jiného smrtící koktejl. Shutterstock
Projevuje se u vás kožní vyrážka, alergická rýma, máte oteklé hrdlo či jiné potíže? Možná máte alergii na sezam. Čtěte další informace.

Počet alergiků roste

Počet osob, které mají prokázanou alergii na sezam, roste. Tato semínka, která velmi chutně doplňují mnohé pečivo a dávají chuť i některým obalovacím směsím na maso a používají se také k lisování oleje, jsou velmi alergenní. Někteří vědci mají za to, že je to dáno jejich cizokrajným původem. Každopádně sezam patří mezi asi deset nejvýraznějších alergenů, takže pokud máte nějaké potíže a nevíte z čeho, měli byste zbystřit.

Alergie na sezam je doživotní

Smutnou zprávou je, že pokud zjistíte u sebe alergii na tato chutná semínka, máte doživotně smůlu. Alergie neslábne a v některých případech může být velmi nebezpečná. Jestliže totiž na tento alergen reagujete anafylaktickým šokem, stačí jen velmi malé množství a alergická reakce nastane v plné síle.

Potíže se zjištěním alergie

Mnozí alergici mají obtíže, ale nedokážou zjistit, co je způsobuje. U některých osob totiž alergická reakce nastupuje se značným zpožděním po konzumaci sezamu, takže si vůbec nedáte do souvislosti své potíže s tím, co jste před několika dny snědli. Jestliže máte podezření na sezam a chcete ho potvrdit či vyvrátit, zkuste ho na týden vyřadit z jídelníčku a záhy zjistíte, jak se věci mají.

Sezam se používá často

Bohužel je toto drobné semínko přidáváno stále častěji do různých pokrmů. Vedle klasických pekařských výrobků najdete sezam také v obalovacích směsích na maso, ve farmaceutických výrobcích, kde je zastoupen ve formě oleje a může tak způsobit značné kožní alergie. Sezamový olej může být použit v různých potravinářských výrobcích a je bohužel ještě více alergický než semínka. Ani vysoké teploty ho nezbavují jeho neblahých účinků. Na obalech výrobků a všude, kde se uvádějí alergeny hledejte číslo 11 a pokud jste na sezam alergičtí, vyhněte se mu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod