Vzhled oka prozradí mnohé nemoci

 Zdraví 
20. ledna 2018 09:33 / Bronislava Silná
  1
📷
2 fotografie v galerii
Pohledem do očí se můžete dozvědět i něco o zdraví člověka Pixabay
Naše oči nejsou orgánem, který by nezávisel na stavu našeho těla. Přinášíme zajímavé informace, co o nás naše oči prozradí.

Nemáme nyní na mysli oční mimiku, která samozřejmě hodně vypovídá o naší náladě, o zájmu o druhého člověka či o našich skrytých úmyslech či povahových vlastnostech. I o tom si můžete přečíst v jiném článku. Dnes se soustředíme na nemoci, které můžeme ze vzhledu našich očí vyčíst.

Krvavé oko

Tato podoba oka je nápadná na první pohled. Může mít samozřejmě řadu příčin. Od extrémní únavy, přes alergii, pobyt v prašném či jinak znečištěném prostředí, přes zánět v oku až ke zvýšenému krevnímu tlaku a poruše srážlivosti krve. Jestliže u sebe nebo u jiného zjistíme tento projev v oku, měli bychom uvážit, která z příčin je ve hře a podle toho se zachovat. V některých případech je rozhodně vhodná návštěva lékaře. Jestliže se jedná jen o únavu, prospěje pár dní dovolené.

Žluté bělmo

Oční bělmo se barví do žluta v závislosti na hladině bilirubinu. Zvýšený bilirubin mají obvykle lidé, kteří mají problémy s játry. Jemný nádech do žluta může být důsledkem zátěže či příjmu většího množství alkoholu. Obvykle však rychle odeznívá. Jestliže stav trvá a dokonce se zhoršuje, je třeba okamžitě vyhledat lékaře. Může jít o infekční žloutenku, ale v horším případě o akutní selhávání jater. Odkládání řešení může mít fatální důsledky.

Vypoulené oči

Každý máme od narození jinou podobu očí i jejich umístění. Jestliže ale dojde k vypoulení očí u člověka, který takto nevypadal, zcela jistě to signalizuje poruchu funkce štítné žlázy. Návštěva lékaře vás tedy nemine.

Pokleslé oční víčko

Tento projev je obvyklý u mozkové mrtvice, která zasáhne polovinu těla. Známý je pokleslý koutek, ale samozřejmě i pokleslé víčko. Kromě toho může pokleslé víčko signalizovat nádor v mozku nebo rozvíjející se svalovou slabost.

Změna velikosti zornic

Pokud si povšimneme změny velikosti zornic, může to znamenat také řadu věcí. Vedle mozkové mrtvice a nádoru může jít i o výduť mozkové cévy či o roztroušenou sklerózu. Docela jinou příčinou může být podávání některých látek. Například po podání kokainu se zornice zužují.

Tmavé kruhy a váčky pod očima

Ve většině případů signalizují únavu a nevyspání. Mohou být ale příznakem nízké hladiny vitaminů, antioxidantů a železa. Váčky pod očima zase znamenají zadržování vody v organismu, zánět dutin, infekce močového traktu nebo onemocnění ledvin.

Kruhy na rohovce

Někdy se kolem zorničky objeví soustředné barevné kroužky. To je signál, že trpíte poměrně vzácnou dědičnou Wilsonovou chorobou, která zapříčiňuje poruchu vylučování mědi.

Skvrny na rohovce

Některé studie přišly s názorem, že skvrnky na barevné části oka mohou znamenat nádorová onemocnění v určitých částech těla, nebo problém s určitými tělesnými orgány. Protože jde o poměrně složitou problematiku, nelze jednoduše říct, že opravdu každá skvrnka něco takového znamená. Skvrnky se objevují i u zdravých lidí. Někdy se soudí, že je tak naznačen i možný problém do budoucna.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve