Dejte si každé ráno vodu s citronem a budou se dít zázraky

 Zdraví 
19. ledna 2018 14:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Toto kyselé ovoce má řadu pozitivních účinků Pixabay
Mocná síla citronu je všeobecně známá. Kromě příznivého působení na naše zdraví má také všeobecné uplatnění v domácnosti, ale hlavně detoxikuje tělo. Když každé ráno vypijete sklenici vody se šťávou z citronů, čekají vaše tělo pozitivní změny.

Voda s citronem by se pro vás měla stát každodenním rituálem. Stačí, když do sklenice s 300 mililitry teplé nebo vlažné vody vymačkáte půlku citronu a směs ráno nalačno vypijete. Pokud vám voda s citronem prostě nechutná, zkuste si do ní přidat lžičku medu nebo jí ovoňte lístky máty. Nepoužívejte vodu studenou. Ta je totiž pro organismus silným teplotním šokem, který je stejně vyčerpávající jako stresové situace. Proč pít teplý citrusový drink hned ráno a nalačno? Důvodů je mnoho.

Co obsahuje citron

Nejprve se ale pojďme podívat na to, co vlastně citron obsahuje. Citron je plod citronovníku, který je bohatým zdrojem živin pro naše tělo. Obsahuje velké množství vitamínu C (kyselina askorbová), kyseliny citronové a vody. Dále nám nabídne pektin, bioflavonoidy, sacharidy, vitamin B6 a provitamin A, stejně jako různé minerály. Přejděme tedy na ty zázračné účinky citrusového drinku. Co tedy vše umí?

Urychluje hubnutí

Citrony obsahují pektinovou vlákninu, která dokáže nastartovat metabolismus. Je prokázané, že citronová voda napomáhá při shazování přebytečných kilogramů.

Čistí pleť

Denní konzumace vody s citronem zajistí pravidelný přísun vitaminu C, který omlazuje a prozáří pleť. Všechny antioxidanty bojují s volnými radikály, především z UV záření nebo toxinů, kterých je v životním prostředí víc než dost. 

Vyplaví toxiny

Mnoho lidí si neuvědomuje, že je organismus po dlouhé noci dehydrovaný. To vede ke zhoršení funkcí organismu, ke stresu, zácpě a únavě. Velká sklenice s citronovou šťávou dodá potřebné množství tekutin a dobře nastartuje organismus na dlouhý a náročný den. Zároveň ze svého těla vyplavíte toxiny, které se usadily v trávicím traktu během noci.

Zlepší zažívání

Trpíte-li na problémy se zažívacím traktem, určitě sáhněte po vodě s citronem! Ta pomáhá na trávicí neduhy všeho druhu. Urychluje trávení stimulací tvorby žaludeční šťávy, hydratuje tlusté střevo, pomáhá se zácpou, nadýmáním i pálením žáhy.

Pomůžete játrům

Největší žlázou v těle jsou játra. Ta ale mají na starosti spoustu věcí. Jednou z nich je také odstraňování toxinů a dalších škodlivin z těla. Citronová šťáva přispívá ke tvorbě jaterních enzymů a pomáhá tak s detoxikací. Podpořte správnou funkci vašich jater i dalšími potravinami, například grepem. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Čistí krev

Voda s citronem vám krásně pročistí krev. Vitamin C také krev ředí, čímž se stává vhodnou prevencí proti trombóze. Svými silnými účinky bojuje proti vysokému cholesterolu a následnému usazování v tepnách.

Zklidní žaludek

Pokud máte zažívací problémy, jako je pálení žáhy, zácpa nebo žaludeční nevolnost, měla by vám paradoxně pomoci právě citronová voda. Ta podporuje při produkování žluči, která je nezbytná pro dobré zažívání.

Kontrola tlaku

Když ráno vypijete tento úžasný elixír, pomůžete udržet tlak na uzdě a zároveň dokáže uvolňovat tělo i mysl, čímž zredukuje stres a sklony k depresím.

Upravuje pH

I když se to může zdát divné, že by měl kyselý citron upravovat pH v těle, je tomu opravdu tak. Citron se považuje za nejvíce alkalickou potravinu, při jeho pravidelné konzumaci upravuje pH tak, aby naše tělo nezatěžovalo.

Působí močopudně

Pomáhá vyplavit nežádoucí látky z těla, jelikož zvyšuje frekvenci močení. Díky pravidelnému vyplachování bakterií a toxinů s těla nevědomky bojujeme i s artritidou.

Dýchací problémy

Voda s citronem ulevuje od problémů s dýchacími cestami. Pomáhá s alergiemi a uvolňuje astma. Navíc jako přírodní antibiotikum chrání sliznice před infekcí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47