Kolik toho sníte či vypijete významně ovlivňuje velikost nádobí

 Ostatní 
18. ledna 2018 08:08 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Z velkého talíře snědí lidé bez problémů velkou porci jídla Pixabay
Kdo chce pít hodně vody, měl by mít po ruce velkou sklenici s nápojem, nebo rovnou konvici. Opatrně ale v případě alkoholu. Tady nás mohou velké sklenice zradit.

V posledních letech obchodníci rádi nabízejí zákazníkům nejen velké nákupní vozíky nebo tašky, do kterých se vejde i to, co jste koupit vůbec nechtěli. Podobně přistupují také k nádobí. Platí totiž pravidlo - čím větší sklenice, tím větší žízeň! 

Vinné sklenice se dnes vyrábějí a používají v mnoha různých velikostech – od 150 ml až skoro litr. Mnohdy je dokonce složité odhadnout, kolik vína by se do nich mělo správně nalít. Optický klam funguje i tady. Ve velkých sklenicích vypadá deci vína jako nevinná kapka. Podvědomě tak lidé nalévají do větších sklenic větší množství tekutiny.

Jakmile jsou ve velké sklenici tři deci vína, konzument je často vypije stejně rychle, jako když se jedná pouze o jednu deci. Kdo tedy popíjí z velké sklenice, vypije toho mnohem více než ten, kdo pije z malé sklenice. Z toho plyne jednoduchý závěr. Vodu je třeba nalívat do velké sklenice, víno do malé. Má to ale háček. Pít z velké sklenice je totiž příjemnější, protože její větší objem umožňuje vinnému aromatu rozvinout se.

Podobné pravidlo platí také u jídla. Z velkého talíře snědí lidé bez problémů velkou porci jídla. Stejné množství na malém talíři ale jedí mnohem pomaleji a dokonce mají problém porci dojíst. Podvědomě totiž vědí, že porce je velmi velká, když se přeci téměř nevejde na talíř!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008