Nedostatek vitaminu D způsobuje řadu velmi vážných nemocí. Lze ho přitom jednoduše doplnit

 Zdraví 
15. ledna 2018 14:10 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vitamin D lidem nejvíce chybí v zimních měsících Shutterstock
V souvislosti s vitaminem D odborníci doslova bijí na poplach. Podle průzkumů více než polovině lidí tento vitamin chybí, což má za následek zvýšený výskyt mnoha chorob. Někteří vědci dokonce mluví o novodobé epidemii.

Nedostatek vitaminu D má kromě jiného na svědomí například řídnutí kostí, které může vyústit v osteoporózu. O této nemoci jsme blíže psali zde. U dětí zase hrozí kvůli nedostatku „déčka“, vápníku a fosfátů velké problémy ve vývoji jejich pohybového ústrojí. Problémů ale jeho nedostatek vyvolává podstatně více.

Vitamin D

Vitamin D je jediný vitamin, který si naše tělo syntetizuje prostřednictvím slunečního UV záření. V současné době však není výjimkou jeho nedostatek ani na jaře a v létě.

Lidé totiž daleko více pracují v uzavřených místnostech, kam se sluneční světlo nedostane. Tráví stále více času zavření doma, a když už jdou ven, nezapomenou se předem důkladně namazat opalovacími krémy s vysokými UV faktory, aby tak předcházeli obávané rakovině kůže. Ani na jaře a v létě tak nevystavují svoji pokožku slunečním paprskům bez ochrany a nevědomky tak brání tvorbě vitaminu D v jejich organismu. Jak přitom vědci zjistili, vitamin D je v podstatě jakýmsi aktivátorem imunitního systému v našem těle. Na posílení imunity si můžete připravit i nápoj, na jehož výrobu vám stačí jen tři suroviny.

Rakovina, cukrovka a další nemoci

Nedostatek vitaminu D je základní příčinou mnoha dalších vážných nemocí jako rakovina, cukrovka, osteoporóza a srdeční choroby.

Dle nového výzkumu se stává stále jasnějším, že nedostatek vitaminu D může být společným jmenovatelem pro většinu ničivých moderních degenerativních nemocí. Pacienti se selháním ledvin téměř všeobecně mají nedostatek vitaminu D a rovněž tak pacienti s cukrovkou. Lidé trpící rakovinou a lidé s roztroušenou sklerózou a osteoporózou mají vždy těžký nedostatek vitaminu D.

Vitamin D je nezbytný pro správné vstřebávání minerálů a metabolizmus. Jeho nedostatečná hladina je spojována i se zubními kazy, vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi. Zubním kazům lze předejít i správnou technikou čištění zubů.

Jak "déčko" doplnit

Získání vitaminu D není nijak složité. Naše tělo si jej vytváří přirozenou cestou pouze pobytem na slunci. Pro normální typ pleti stačí pobyt asi 10 – 15 minut na slunci denně bez opalovacích přípravků. Tato doba není pro náš organizmus nebezpečná z hlediska například rakoviny kůže nebo případného spálení nechráněné pokožky. Zároveň by měla být dostatečná pro přirozenou tvorbu vitaminu D.

Druhým nejlepším zdrojem vitaminu D je po slunečním záření strava. Obzvláště v zimních měsících, kdy se v našich zeměpisných podmínkách nemůžeme vystavovat slunečním paprskům, by se v našem jídelníčku měly objevit tyto potraviny:

  • Olej z tresčích jater, nejlépe fermentovaný
  • Sádlo
  • Slanina
  • Losos z volného odchytu
  • Ústřice
  • Sardinky
  • Kaviár a rybí jikry
  • Vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu
  • Krevety
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod