Řídnutí kostí je tichým strašákem 21. století. Jak mu předcházet?

 Zdraví 
13. ledna 2018 07:50 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řídnutím kostí u nás trpí milion lidí Shutterstock
Osteoporóza se tváří celkem nevinně, dokud jí sami neonemocníte. Mnohdy na ni přijdete, až když si zlomíte některou z končetin. Přitom by stačilo více prevence v podobě potravinových doplňků a změny stravy.

Osteoporóza je tichým strašákem 21. století. V České republice trpí tímto onemocněním přibližně milion lidí. Je to samozřejmě jen špička ledovce, další o svém onemocnění prozatím nemají ani tušení.

Při osteoporóze dochází k řídnutí kostní hmoty, klesá pevnost a pružnost kostí a tím dochází ke zlomeninám i při minimální zátěži. Vysoké riziko onemocnění se týká především žen po padesátce. U nich se vyskytuje osteoporóza 3x častěji než u mužů. Světové statistiky odhadují, že se v roce 2050 zvýší počet zlomenin kyčlí u žen o 240 % a u mužů dokonce o celých 310 %.

Doplňky stravy v podobě kolagenního hydrolyzátu

Jestli chcete osteoporóze předcházet, začněte s nejúčinnější prevencí, jaká se zatím u nás objevila. Jsou to především různé kolagenní peptidy zkombinované s vápníkem. Tyto doplňky přispívají k mineralizaci kolagenních vláken a stimulují kostní metabolismus. Pro celkovou podporu organizmu si můžete pořídit i kombinované doplňky, kde je kromě kolagenního hydrolyzátu a vápníku také řada minerálů a vitaminů. U těchto přípravků však nečekejte zázrak za týden. Při užívání je nutné dodržovat pravidelnost a délka užívání by měla být minimálně půl roku. 

Léčbu můžete najít i v přírodě

Při prevenci proti osteoporóze je možné využít i čistě přírodní léčbu. Nejvíce vám pomohou semena a přírodní estrogeny.

  • Semena – nejbohatším zdrojem přírodního vápníku jsou mák a sezam. Tato semena obsahují i hořčík, díky kterému se obě složky do těla správně vstřebávají. Skvělým zdrojem jsou také chia semínka. Z rozemletých semen pískavice řecké seno si můžete připravit čaj. Nejprve si uvařte půl litru řebříčkového čaje, do kterého přidejte lžičku prášku pískavice. Nápoj si rozdělte na 4 dávky a v průběhu dne vypijte.

  • Přírodní estrogeny – ty jsou obsaženy především v sójových bobech a výrobcích z ní. Zde si dávejte pozor, abyste jedli jen výrobky, které nejsou z geneticky modifikovaných plodin. Skvělým zdrojem přírodních estrogenů je i červený jetel.

Jaké nemoci trápí nejčastěji ženy a jaké muže? A která nemoc je spravedlivá k oběma pohlavím? Statistiky jsou v tomto směru docela zajímavé, více se dozvíte v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008