Ovoce, které roste na zahradě i v lese, dokáže chránit před rakovinou, zlepšit imunitu i erekci
Nakyslé černé ovoce má blahodárný vliv na celou škálu nemocí - dodá energii, příznivě ovlivní vaši psychiku, pomáhá při nemocech se štítnou žlázou, ochrání před rakovinou a mužům pomáhá udržet dobrou erekci. Dokáže toho ale podstatně více.
Léčivé účinky ostružiníku
Na této rostlině je skvělé, že léčivé účinky mají plody i listy. Podle odborníků mají na naše zdraví větší účinky divoce rostoucí ostružiníky, k zahození ale nejsou ani ty pěstované na zahradě.
Zralé plody ostružiníku v sobě váží měď, která příznivě ovlivňuje psychiku. Také jsou doslova nabity vitaminem C, doplněném o vitaminy řady E i K. Dále obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, třísloviny, pektin, cukry, vlákninu a z prvků draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo a další. Čerstvé ostružiny také upravují střevní mikroflóru. Pokud si z plodů připravíte čerstvou šťávu, získáte hotovou vitaminovou bombu. Šťáva je totiž plná kyseliny listové a bioflavonoidů, a proto je účinným prostředkem na zvětšenou štítnou žlázu. Na štítnou žlázu funguje i cibule.
Co ostružiny dokáží:
- pomáhají při nachlazení a revmatizmu
- snižují krevní tlak
- podporují regeneraci
- příznivě účinkují při ateroskleróze
- posilují imunitní systém
- působí proti únavě a nachlazení
- snižují nervozitu a stres
- navracejí ztracenou mužskou sílu
- mají protisklerotický a protizánětlivý účinek
- chrání před volnými radikály
- povzbuzují stěny cév, proto mají preventivní účinek proti žilním chorobám
- snižují horečku při nemoci
- pomáhají při střevních potížích
- zmírňují kašel
- léčí zánět močového měchýře
- léčí afty
- působí jako prevence nádorových a srdečních onemocnění
- zpomalují stárnutí
Dobré jsou plody i listy
Zdaví prospěšné jsou čerstvé plody i listy. Plody by však neměli konzumovat lidé, kteří mají zažívací potíže či problémy se žlučníkem, zato odvary z listů jsou opravdu pro každého.
Listy ostružiny křovité obsahují hlavně tříslovinu, dále flavon, stopy silice a organické kyseliny. Působí mírně svíravě, protizánětlivě a proti průjmům. Ale pozor! Pokud to s užíváním přeženete, můžete docílit i zcela opačného účinku a budete trpět zácpou, takže opatrnost je rozhodně na místě. Na zácpu i další neduhy zabírá dobře banán.
Protizánětlivého účinku ostružinových listů můžete využívat například pro léčbu dásní (parodontóza apod.), při infekcích v krku jako kloktadlo, na omývání špatně se hojících poranění kůže, ale i jako čaj při nachlazení, kašli a rýmě.
Léčivé recepty
Plody je nejlepší jíst čerstvé, ale podle průzkumu například na mužskou potenci má dobrý vliv i ostružinová marmeláda. Obsahuje velké množství silných antioxidantů. I pravidelné pojídání chleba namazeného máslem a marmeládou dokáže prý s mužskou erekcí hotové divy.
Nálev proti průjmu, žaludečním potížím i kašli
Připravte si nálev. Dvě čajové lžičky řezaného listu zalijte horkou vodou a během dne nálev popíjejte. Můžete si dopřát dva až tři šálky denně.
Odvar na zánět močového měchýře
Na zánět močového měchýře zabírá odvar z 50 g listů. Dejte je do 1 litru studené vody, přiveďte k varu, nechte 2 až 3 minuty stát, a pak nechte přikryté ještě 10 minut vyluhovat. Pijte přes den po šálcích.
Tinktura na střevní katary a záněty ústní dutiny
Na tinkturu budete potřebovat 10 g sušených listů a asi jedno deci lihu. Do uzavíratelné lahvičky nasypte listy, přelijte lihem, uzavřete a dejte na teplé místo tři týdny louhovat. Nezapomeňte lahvičkou občas zatřepat. Pak sceďte. Získanou tinkturu upíjejte při střevním kataru, ale používejte i jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.