Bylinky nemusejí jen pomáhat, ale mohou i škodit. Víme, na co si dát pozor

 Zdraví 
10. května 2018 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Časté pití bylinkových čajů může mít vážné následky Shutterstock
V posledních letech mají lidé tendenci hledat při zdravotních potížích pomoc nejen v polykání prášků, ale také se čím dál častěji obracejí k přírodě a bylinkám. Jenže odborníci bijí na poplach. Ani užívání léčivých bylin nemusí být tak neškodné, jak se zdá.

Pití bylinkových čajů je velmi moderní, ale dejte si na to pozor. Naše babičky sice doporučovaly byliny užívat při nemocech, ale v tom je právě ten háček. Pití bylinkových čajů má význam při nemocech, ne ve chvíli, kdy je člověk zdravý jako řípa. To pak naopak bylinky mohou uškodit. Totéž platí o dlouhodobém pití bylinkových čajů.

Podle odborníků by člověk měl bylinkové čaje popíjet pravidelně maximálně několik týdnů a pak si dát od léčivek stejně dlouhou pauzu. Navíc by měl být člověk velmi opatrný i při kombinaci bylinek a běžných léků. Látky obsažené v obou typech léčiv se totiž mohou nebezpečně mezi sebou bít.

Pozor na mátu

Například dlouhodobé pití mátového čaje v sobě ukrývá hned několik rizik. Může to vést ke tvrdnutí jater, ale problém je i jinde.

Mentol obsažený v mátě peprné při delší aplikaci působí otupení vnímavosti nejen proti ní samé, ale proti slabým vjemům vůbec - takže léčivky pak nezabírají vůbec nebo jen omezeně. A až budete chtít tuto či jinou bylinku použít při opravdových zdravotních problémech, budete mít smůlu.

Kopřivou k ledvinovým kamenům

Ani s tolik vyzdvihovanou kopřivou není radno si zahrávat. Pití čaje z této rostlinky je sice výborné na detoxikaci, ale i zde platí, že nic se nemá přehánět.

Kopřiva zároveň hodně odvodňuje, což může být při dlouhodobém užívání docela problém. Navíc obsahuje celkem škodlivou kyselinu šťavelovou, která se při krátkém podávání nijak neuplatňuje, ale při podávání dlouhodobém mohou vznikat šťavelanové kaménky v ledvinách, případně i jiné nepříjemnosti. V nadměrném množství dokáže kopřiva údajně přivodit i osteoporózu.

Zákeřný heřmánek

Hodně Čechů miluje heřmánkový čaj, který dokáže uklidnit a proslul i svými protizánětlivými účinky. Jenže tato rostlina je zároveň jedním z alergenů, a proto se čaj z něj, ostatně podobně jako jiné bylinkové čaje, nehodí k dlouhodobému pití.

Dětem z rodin, kde se už nějaká alergie objevila, by se pro jistotu neměl dávat vůbec. A platí to i pro heřmánkové koupele, protože bylina navíc hodně vysušuje.

Nepřežeňte to s kostivalem, podbělem či lékořicí

Žádná z bylinek se nemá užívat neomezeně dlouho. Každý dlouhodobě užívaný lék (i ten přírodní) přináší méně či více významné vedlejší účinky. Nejnebezpečnější je v tomto směru dlouhodobé užívání kostivalových a podbělových přípravků. Kostival i podběl totiž obsahují pyrrolizidinové alkaloidy, které poškozují játra a mají i karcinogenní účinky.

Také přípravky proti zácpě (krušinová kůra, senové lusky, reveňové oddenky apod.) nelze užívat dlouhodobě. Řada drog tonizujících lidský organismus (všehoj, eleuterokokus aj.) pro změnu při dlouhodobém užívání zvyšují krevní tlak.

Lékořice zase při dlouhodobém užívání způsobuje poruchy v hospodaření s minerálními látkami v těle.

I hodně mateřídoušky škodí

Mateřídouškový čaj nádherně voní a jeho příjemná chuť doslova svádí k častému popíjení. Ale pozor! Tělo si na tuto bylinku velmi rychle přivyká a potom až přijde nemoc či jen obyčejné nachlazení, bude mateřídouška zcela bezmocná.

I z tohoto důvodu je vhodné chápat bylinkové čaje jako léčebné nápoje. Základní bylinná kůra by měla být maximálně šestitýdenní.

Riziková kombinace léků a bylin

Bylinky mohou škodit také v kombinaci s některými léky. Zmiňuje se o tom studie zveřejněná v prestižním lékařském časopise Lancet. V této souvislosti se hovořilo například o třezalce, kozlíku, lékořici, česneku, ženšenu či jinanu dvoulaločném.

Působení léčivek je dáno chemickou podstatou jejich obsahových látek, proto existuje možnost vzájemné reakce syntetického léčiva s obsahovými látkami rostlinných přípravků. Navíc do všeho zasahují metabolické procesy v organismu pacienta.

Například mateřídouška nebo řebříček - tyto byliny by se rozhodně neměly užívat zároveň s antibiotiky. Pokud si dáte čaj z mateřídoušky a berete antibiotika, může být jejich účinnost snížena nebo také zvýšena.

Rizika se týkají i diabetiků. Pokud pacienti kromě inzulinu použili i nějaké bylinky upravující cukerný metabolismus, aniž si uvědomili nutnost úpravy dávkování základního léku nebo dietního režimu, nastaly u nich potíže, píše se ve studii.

Velký pozor by lidé měli dát na třezalku. Při jejím vnitřním užívání (např. pití čaje) může docházet k nežádoucím působením s jinými léčivy (digoxin, teofylin, warfarin). Popsáno je i krvácení u žen užívajících hormonální substituční terapii v přechodu. Podle lékařů by třezalka, působící například proti nespavosti, neměla být užívána, pokud pacient bere léky proti depresi nebo léky působící na nervový systém.

Pokud tedy užíváte chemické léky a chcete léčbu doplnit i bylinami, vždy se o tom poraďte s lékárníkem či lékařem. Ať si zbytečně nezpůsobíte ještě větší trable.

Které byliny neškodí ani ve velkém množství

Jen ojediněle si léčivé čaje zachovávají svou účinnost i při dlouhodobém podávání. Pokud si tedy nedokážete svůj život bez pravidelného popíjení bylinkového čaje představit, připravte si nápoj z některé z těchto rostlin, které lze bez problémů užívat i dlouhodobě:

  • vřes
  • šípky
  • řepík
  • dobromysl
  • meduňka lékařská

Čaj si můžete připravit i z poněkud netypických bylin, které obvykle používáte ke zcela jiným účelům. Více se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod