Jednoduchá dětská hračka jako vynikající pomůcka v logopedii i pro učení

 Děti 
07. května 2018 13:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro děti je bublifuk velká zábava  Shutterstock
Bublifuk milují všechny děti. A měly by ho milovat i jejich maminky. Protože tato hračka je skvělou logopedickou pomůckou.

Asi není dítě, které by nemilovalo bublifuk. Pro ně je to velká zábava tvořit půvabné duhové bubliny. A možná jste netušili, že tato jednoduchá hračka spatřila světlo světa pravděpodobně již v 17. století. Jenomže tato hračka, která baví už po tři století nejenom děti, ale i dospělé, má kromě zábavy ještě jednu důležitou funkci. Je totiž oblíbenou pomůckou logopedů. Proč? Vysvětlení je jednoduché.

Prevence je základ

Dětí, které mají vadu řeči, stále přibývá. A tak čekárny logopedů doslova praskají ve švech. O tématu, kdy je už vhodné logopeda navštívit, jsme více psali zde. Přitom mnohdy stačí jen obyčejná prevence a nečekat na to, až se problém projeví. K ní patří i různá cvičení s jazykem nebo dechové cviky. A aby to děti bavilo, lze použít řadu pomůcek, jako jsou například brčka na pití nebo právě bublifuk.


Cvičení svalů

Tím, že dítě fouká do bublifuku, procvičuje kruhový sval ústní, včetně lícních svalů. Kromě toho se u dítěte trénuje a zdokonaluje schopnost ovládání délky dechu. Správné dýchání a vědomá kontrola dechu pak hrají důležitou, avšak občas poněkud podceňovanou roli v rozvoji řeči. A to není vše.

Zklidnění a koncentrace

Nejrůznější dechová cvičení a techniky jsou velmi populární i u řady dospělých. Jsou to osvědčené prostředky k tomu, jak uklidnit svou mysl, nastartovat koncentraci a soustředění. A podle výzkumů se rovněž ukazuje, že práce s dechem a kvalitní dýchání je důležitou podmínkou dobré fyzické kondice a zdraví. A to samé se děje i v případě dětí.

Nejdřív bubliny, potom cvičení

Dítě si pomocí bublifuku také trénuje koncentraci. A pokud máte doma dítko, které chvilku neposedí, dejte mu bublifuk a uvidíte, jak se zklidní. Pak s ním můžete začít dělat třeba úkoly. A i v některých logopedických ordinacích se používají bublifuky právě proto, aby se dítě začalo koncentrovat a soustředilo se na další lekci. Vždyť i foukání bublin není nic jiného než soustředěná práce s dechem. Například opravdu velkou bublinu nelze vyrobit bez potřebného soustředění na dlouhý a pomalý výdech!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod