Máte skvrny na nehtech? Může to značit vážné zdravotní problémy

 Zdraví 
05. května 2018 13:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I nehty jsou odrazem vašeho zdraví, věnujte jim proto pozornost Shutterstock
Máte skvrny na nehtech nebo jsou třeba načervenalé? Vaše nehty mohou o vašem zdraví prozradit víc, než si myslíte. Vyčíst zdravotní stav organismu se dá z řady částí lidského těla, a to například z jazyku, očí, ale právě také z nehtů.

Z nich se dá vyčíst například to, jaké choroby vás sužují, či jaké nemoci mohou u vás brzy propuknout. Proto je třeba nehtům věnovat velkou pozornost, protože mohou pomoci ušetřit velké zdravotní komplikace.

Bílé skvrny

Bílé skvrny na nehtech má asi drtivá většina lidí. Ale prakticky to nic nemusí znamenat. Dříve panovaly názory, že jejich vznik je spojen s nedostatkem vitamínů a minerálů. Podle nových průzkumů jde však spíš o drobná poranění nehtové ploténky. Flíček se tak vytvoří například po mírném ťuknutí nehtem do stolu a podobně. Obyčejně si nemusíte být vůbec vědomi, že jste si nějak ublížili.

Žluté zabarvení

Na nehtech se mohou časem projevovat různě barevné změny. Například zežloutnutí může být důsledkem přirozeného stárnutí, případně plísně. U té se navíc objevuje svědění. Nažloutlé nehty také bývají po použití barevného laku na nehty. Tato barva nehtů je rovněž typická pro dlouholeté kuřáky.

Načervenalé nehty

Pokud pozorujete, že se vaše nehty v poslední době zabarvily do červena, signalizuje to, že máte v těle nadbytek červených krvinek. Naopak, pokud jich máte v těle nedostatek, nehtová lůžka vykazují bledou až šedou barvu.

Modré značí problém plic

Jsou vaše nehty namodralé či dokonce mají fialový nádech? Tato zabarvení vznikají většinou při nedostatku kyslíku jako důsledek onemocnění plic.

Pozor na hnědočervenou

Nejvážnější situace může být, pokud pod nehtem objevíte hnědočernou skvrnu, která neodrůstá. Tento flek totiž může značit rakovinu kůže, konkrétně melanom.

Suchost, křehkost a popraskání

Tyto problémy mohou být způsobeny chlorem, častým používáním laků a odlakovačů, prací s chemikáliemi a čisticími prostředky. Ale příčinou také může být snížená činnost štítné žlázy, nedostatek vitaminů B a C nebo vápníku, zinku, křemíku či železa. U žen přichází v úvahu i pokles hormonu estrogenu v období menopauzy.

Rýhy

Podélné linie na nehtech poukazují na špatné vstřebávání živin v trávicím traktu. Naopak příčné rýhy bývají důsledkem špatné výživy či dlouhotrvajícího onemocnění nebo infekcí. Pokud je povrch nehtů zbrázděn rýhami a prohlubněmi, může jít o jeden z příznaků lupénky nebo zánětlivé artritidy. Pokud se již už vás artritida projevila, výrazně od ní pomáhá pampeliškový olej, o kterém jsme psali zde.

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že každý prst na ruce odpovídá určitému orgánu v těle?

  • Palec – mozku a lebce
  • Ukazováček – plícím
  • Prostředníček - tenkému střevu
  • Prsteníček - ledvinám
  • Malíček - srdci
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod