Trápí vás žlučník? Z jídelníčku budete muset vyřadit nejen tučné, ale například i jahody

 Zdraví 
03. května 2018 07:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žlučníková kolika je velmi bolestivá Shutterstock
Jaro není jen časem, kdy se příroda probouzí k životu, ale jde i o období, kdy lidé častěji trpí nejrůznějšími nemocemi žlučníku. To, že žlučník zatěžují těžká a mastná jídla, ví asi každý. Jenže bůček není jedinou potravinou, která žlučníku nedělá dobře. Dejte si velký pozor i na jinak zdravé ovoce, ořechy či čokoládu.

Žlučníku neublížíte pouze smaženou rybou a řízky, ale i zázračnými dietami bez tuku. Možná zhubnete, ale přibudou vám kameny. Dokud se kamínky neozývají, léčbě se vyhnete. Jakmile vás ale začne trápit kolika, akutní zánět slinivky nebo žlučovodů, do kterých se dostal kamínek, operace vás zřejmě nemine. O tom, jak se zbavit žlučových kamenů, jsme psali zde.

Žlučník a jeho funkce

Žlučník je dutý orgán tvaru hrušky uložený na spodní straně jater (v podžebří na pravé straně břicha). Je zásobníkem žluči, kterou produkují játra. Hlavním úkolem žlučníku je rozmělnit tuky tak, aby se usnadnilo jejich trávení. Právě způsob stravování a nesprávná skladba stravy spojená s přemírou jídel mastných a smažených vede k přetěžování žlučníku. Následkem jsou bolesti (zejména v pravém podžebří), tvorba žlučových kamenů a poškození funkce žlučníku.

Žlučníkové kameny se tvoří ve žluči přímo ve žlučníku nebo ve žlučových cestách. Představují velice časté onemocnění zejména u žen po šedesátce. Ke vzniku kamínků přispívají i různé hormonální změny, jimž jsou ženy vystaveny v průběhu menstruace, těhotenství nebo klimakteria. ČR patří mezi země s vysokým výskytem žlučových kamenů.

Příznaky žlučových kamínků

Neklamnými příznaky přítomnosti kamínků ve žlučníku nebo žlučových cestách bývají pocity nadýmání, předčasné plnosti, říhání, někdy také průjmy. Kromě již zmíněných hormonálních vlivů ovlivňuje vznik kamínků strava s vysokým obsahem tuků a cukrů. Skutečně rizikovým faktorem je ovšem špatná životospráva a stres.

K nápravě stavu přispívá změna jídelníčku. Povolené množství tuku je celkově na den 60 g. Není to ale tak jednoduché, jak se může zdát. I na první pohled zdravé potraviny, například některé druhy ovoce či zeleniny, vašemu žlučníku moc neprospívají.

Čemu se raději vyhnout

Potravin, kterých by se lidé se žlučníkovými potížemi měli vyhnout, je více než dost. Tyto potraviny vám rozhodně neprospějí:

  • zelí (i kvašené), fazole, hrách, čočka, kapusta, staré kedlubny, houby, okurky
  • ovoce i kompoty se zrníčky – maliny, jahody, rybíz, borůvky, ostružiny, angrešt, meloun, mák
  • mastné vepřové maso, kachna, husa, salámy, škvarky, slanina, klobásy, mastné ryby, vnitřnosti, uzeniny, smažená masa
  • čerstvé pečivo, chléb, černý chléb, koblihy, omeleta, smaženice, zákusky, mastné krémy, kynutá těsta, palačinky
  • brynza, čokoláda, konzervy, mražené pokrmy, příliš kořeněná a solená jídla, pepř a ostré koření, hořčice, červená paprika, maggi
  • černá káva, bublinkové a chlazené nápoje, alkohol

Doporučené potraviny

Jestliže se chcete problémům se žlučníkem vyhnout, upravte v prvé řadě svůj jídelníček. Co by v něm nemělo chybět?

  • libové maso, netučné hovězí, vepřové, telecí, kuře, krůta, králík, rybí filé, kapr, pstruh, šunka s vysokým obsahem masa
  • čerstvé máslo, rostlinné tuky a oleje
  • netučné kyselomléčné výrobky, acidofilní nápoje, kefír, nízkotučný tvaroh, jogurty, měkké a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině
  • starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty
  • ovoce - banány, jablka, pomeranče
  • zelenina - nenadýmavá, nepálivá, bez semínek
  • hroznový cukr, med
  • obilniny – rýže, ovesné vločky, těstoviny

Z babiččina receptáře

Při žlučníkovém záchvatu si dopřejte čaj z kořene pampelišky, zemědýmu, meduňky a lékořice, další možné varianty zahrnují kořen pampelišky, zeměžluč, pelyněk a hořec. Pomáhá také mátový a heřmánkový čaj.

Každou hodinu se vypije šálek, dokud obtíže neustoupí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod