Největší mýty o sluchu. Už jste o nich slyšeli? Kterým věříte vy?

 Zdraví 
01. května 2018 09:09 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Abyste nežili v omylu, rozhodli jsme se shromáždit nejčastěji mýty o sluchu Shutterstock
Sluch, jako konec konců každý náš smysl, je spojen s mnoha mýty. A přestože sluch je mimořádně důležitý pro náš život, má každý desátý člověk nějakou poruchu sluchu.

To je skutečně neuvěřitelná statistika, ale my se pokusíme vás uklidnit a dokázat, že netřeba věřit všemu, co o sluchu slyšíte. Abyste již více nežili v omylu, rozhodli jsme se shromáždit nejčastěji mýty o sluchu. 

Mýtus č. 1: Uši je třeba si čistit vatovými tyčinkami

I vy máte stále pocit, že vaše uši jsou čisté pouze tehdy, když je řádně "pročistíte" vatovou tyčinkou? Pravda je však taková, že ucho má samočisticí schopnost, čili absolutně není třeba vnikat do něj jakýmkoliv předmětem. Zvukovod odpuzuje maz a nečistoty směrem ven. Vy je naopak vatovou tyčinkou zatlačíte zpět. Pokud se nakonec ve zvukovodu nahromadí příliš mnoho mazu, může dojít ke zhoršení sluchu až zánětu. Co o vašem zdraví vypoví ušní maz? Dozvíte se v našem dalším článku.

Mýtus č. 2: Na bolest česnek 

Poradil vám někdo, že se zbavíte bolesti ucha tím, že si do něj strčíte stroužek česneku? Pokud byste tento "superlék" opravdu vyzkoušeli, zřejmě se ocitnete rovnou v nemocnici. Česnek je totiž natolik agresivní, že vaši bolest ucha nejenže znásobí, ale ještě vám může způsobit i zánět zvukovodu.

Mýtus č. 3: Díky naslouchátku uslyšíte jako dříve

Bohužel, musíme vás vyvést z omylu. Sluchadlo není všemohoucí, a tak nedokáže vrátit kvalitu vašeho sluchu a už vůbec sluch neléčí. Tento přístroj vám pomůže lépe slyšet, nic víc, nic méně. 

Mýtus č. 4: Hluchota je jeden z příznaků stáří

Horší kvalita sluchu rozhodně není jen doménou starších lidí, dokonce se dá říci, že s věkem skutečně vůbec nesouvisí. Poškozený sluch dnes mají jak děti, tak i mladí lidé, čtyřicátníci a důchodci.

Mýtus č. 5: Škvoři rádi lezou do lidských uší

Strašili vás v dětství, že pokud budete ležet v trávě nebo pokud si nebudete pořádně čistit uši, vleze vám do nich škvor? Pokud tomuto mýtu věříte dodnes, tak vězte, že tento tvor se v lidském uchu nikdy neobjevil.

Pár faktů o sluchu

  • Bubínek v uchu může prasknout i následkem prudkého úderu do ucha, například dlaní nebo při skoku do vody.
  • Pokud si nechcete poškodit sluch, netlačte se na hudebních koncertech za každou cenu pod pódium. Obzvlášť to platí o metalových a rockových koncertech.
  • Kuřáci, zbystřete pozornost! Nemilým faktem totiž je, že vaše dítě je až o 85% více vystaveno riziku ušní infekce, než dítě nekuřáka.
  • Mít stále sluchátka v uších může rovněž způsobit potíže se sluchem. Čtěte více.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47