Jak se projevuje nejzákeřnější druh rakoviny?

 Zdraví 
26. července 2019 12:48 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rakovina slinivky patří k nejagresivnějším nádorům Shutterstock
U nás patří mezi nejčastěji se vyskytující nádorová onemocnění rakovina tlustého střeva a prsu. Poměrně častý je však i výskyt rakoviny slinivky, která je označována za jednu z nejzákeřnějších, ne-li za tu úplně nejhorší.

V dnešním článku se podíváme na to, jaké jsou rizikové faktory tohoto onemocnění, jak se projevuje a zda je možná léčba.

Jaké jsou rizikové faktory rakoviny slinivky?

Rakovina slinivky představuje velmi agresivní onkologické onemocnění s těžkým průběhem, které postihuje jeden z orgánů trávicí soustavy - pankreas. Slinivka břišní (pankreas), je plochý žlázovitý orgán, který je umístěn výše v břišní dutině za žaludkem. Jde o žlázu s vnitřní sekrecí, která vytváří trávicí šťávy a produkuje hormony. Při rakovině slinivky dochází k nekontrolovatelnému množení buněk v postiženém místě a následnému formování nádoru. 

Rizikové faktory

  • Mezi rizikové faktory řadíme například kouření.
  • Nadměrné a dlouhodobé užívání alkoholu.
  • Určitou roli, podobně jako u mnoha dalších onemocněních, může hrát i genetika.
  • Do ohrožené skupiny patří zejména starší osoby, přičemž riziko stoupá po 40. roku života.
  • Dalšími rizikovými faktory jsou i obezita a cukrovka.

Průběh onemocnění může být asymptomatický

Rakovina slinivky je velmi agresivním onemocněním a je o to zákeřnější, protože ve většině případů probíhá v prvotních fázích asymptomaticky. To znamená, že postižený nemusí pociťovat žádné, případně jen malé či neurčité obtíže, kterým se často připisuje jiná příčina.

  • Objevit se může větší únava či nechuť k jídlu.
  • Může dojít ke žloutnutí pokožky, a to z důvodu tlaku rostoucího nádoru na žlučové cesty. K tomuto jevu, čili žloutnutí pokožky a sliznic, dochází i při jiném umístění nádoru, ale obvykle až v pozdějších fázích.
  • Mezi příznaky rakoviny slinivky v dalších stádiích onemocnění patří zejména tupé bolesti v horní části břicha a vyrážející i do zad, klidně až do křížové oblasti.
  • Rovněž může pacienta trápit nevolnost a časté pocity na zvracení, průjmy, světle zbarvená stolice i pocity plnosti v břiše.
  • S rozvojem onemocnění se přidávají i další doprovodné příznaky, které jsou běžné u jiných onkologických onemocněních. Jde o ztrátu hmotnosti či celkovou svalovou slabost.

Jaká je léčba?

Nádor na slinivce poměrně rychle roste a metastazuje i do okolních tkání. Velmi často jsou napadena například játra. Úmrtnost na tento druh rakoviny je skutečně vysoká. Podle statistik podlehne rakovině slinivky více než 90 procent pacientů, kterým je diagnostikována. K diagnostice přitom často dochází už pozdě, a to právě z toho důvodu, že prvotní fáze onemocnění, během nichž by mohla být léčba efektivnější, jsou bezpříznakové. Pacient se tak k lékaři často dostane až při vážnějších příznacích onemocnění, kdy je nádor již v pozdních stádiích.

Důležitá je prevence

O to důležitější je dělat pro své zdraví maximum. Nezbytné je věnovat se svému zdravotnímu stavu a chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Co se týče prevence, zde je možné hovořit jen o obecných zásadách zdravého životního stylu. Nižší riziko vzniku rakoviny slinivky mají nekuřáci. V rámci výživy je důležité konzumovat dostatek ovoce a zeleniny a omezit nadměrný příjem živočišných tuků, červeného, ​​uzeného i zpracovaného masa. K tomu by se měl přidat i dostatek pohybu a udržování odpovídající tělesné hmotnosti. (Dále čtěte: Nepodceňujte bolesti břicha po jídle. Na vině může být slinivka).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod